Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM, Schiphol en staat negeerden waarschuwing waakhond

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1003 
|
 nrc.nl 
KLM, Schiphol en staat negeerden waarschuwing waakhond

Door Steven Derix en Dolf de Groot

BINNENLANDECONOMIE De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft Schiphol, KLM en het ministerie van Infrastructuur twee keer gewaarschuwd voor de verregaande samenwerkingsafspraken die het vliegveld en de luchtvaartmaatschappij dit voorjaar desondanks hebben gemaakt. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.
De waarschuwingen van de mededingingswaakhond zijn des te opvallender, omdat het ministerie nauw betrokken was bij de akkoorden tussen KLM en Schiphol. De ACM onderzoekt of de afspraken in strijd zijn met de mededingingswet.

Schiphol en KLM bereikten dit voorjaar, onder leiding van oud-minister Hans Alders, een akkoord over uitgebreidere samenwerking tussen overheid, KLM en Schiphol. Daarmee moeten de internationale positie van Schiphol en het netwerk van KLM veilig worden gesteld. Ook zijn afspraken gemaakt over luchthaventarieven en investeringen – die vooral KLM ten goede moeten komen.

ARKEFLY SPREEKT VAN ‘SCHIMMIG ONDERONSJE’
Carriers als ArkeFly en easyJet klagen over de innige band tussen Schiphol en KLM. “Een schimmig onderonsje”, zegt directeur Van der Heijden van ArkeFly.
De commissie-Alders schreef eerder dat er “vanuit het perspectief van de regelgeving voor de mededinging geen bezwaar” was en dat er uitgebreid was gesproken met de ACM en de landsadvocaat. De kartelwaakhond stelt echter dat hij niet op de hoogte is van de afspraken en dat er slechts “in algemene zin” overleg is gevoerd. “Wij proberen nu feitelijk vast te stellen wat KLM en Schiphol exact gaan doen.”

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de ACM nu geen overtreding heeft vastgesteld:

“Vanzelfsprekend is het de verantwoordelijkheid van de partijen dat zij de wet- en regelgeving in acht nemen, dus óók de mededingingswet.”


Reacties op dit bericht