Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Jeroen van der V. achter tralies?

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1000 
|
 FEM Business 
Jeroen van der V. achter tralies?

Zijn bestuurders van de grote oliemaatschappijen schuldig aan de opwarming van de aarde?
Kunnen we hen aansprakelijk stellen voor de schade die ze met hun producten veroorzaken, zoals ook de tabaksindustrie uiteindelijk moest betalen voor feit dat ze op de hoogte was van de schade die tabaksrook aanricht aan de gezondheid?

Twijfelen
Juridisch gezien is dat op dit moment onmogelijk, zeker gezien het feit dat er nog steeds wetenschappers zijn die twijfelen of er a) überhaupt sprake is van opwarming van de aarde en b) dat ook daadwerkelijk ligt aan de uitstoot van CO2 door de mens.

James Hansen En toch wil de Amerikaanse wetenschapper James Hansen, olie-ceo’s voor het hekje roepen. Zijn aanklacht: ze zijn schuldig aan misdaden tegen de mensheid en de natuur. Ze hebben de gevolgen van de opwarming van de aarde bewust gebagatelliseerd.

Ze hebben wetenschappers omgekocht met als doel zoveel mogelijk twijfel en verwarring te zaaien over de oorzaken van de klimaatsverandering onder politici en het publiek. En niet omdat ze er zelf aan twijfelden, maar uit winstbejag.

Geruchtmakend
Hansen is niet de zoveelste naar publiciteit hunkerende klimatoloog. Precies twintig jaar geleden waarschuwde de alom gerespecteerde Nasa-wetenschapper het Amerikaanse Congres in een geruchtmakende speech over de gevolgen van de uitstoot van CO2 voor het klimaat.

Hansen is van mening dat allerlei door big oil gefinancierde belangengroepen en quasi-wetenschappelijke rapporten de discussie over maatregelen tegen de CO2-uitstoot tien jaar hebben vertraagd. De kans dat Hansen uiteindelijk tóch zijn gelijk weet te halen is overigens groter dan je zou denken. Beide presidentskandidaten zijn het eens met zijn analyse.


Reacties op dit bericht