Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Jacht op ganzen in Bos mag

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 695 
|
 Parool 
Jacht op ganzen in Bos mag

AMSTERDAM - De jacht op grauwe ganzen in het Amsterdamse Bos wordt geopend, ondanks protesten van de gemeente Amsterdam.

Wethouder Marijke Vos van Openbare Ruimte en Groen wil dat er niet gejaagd zal worden. Maar gedeputeerde Peter Visser van Noord-Holland zegt: ‘‘Ik ga over de ontheffingen, zij niet.’‘

Het Amsterdamse Bos ligt binnen het vergrote gebied van tien kilometer rond Schiphol waarbinnen jachtontheffingen zullen worden verleend om de groeiende grauweganzenpopulatie terug te dringen.

Vos ‘heeft de veiligheid van Schiphol hoog staan maar denkt dat het ook kan met alternatieven in plaats van afschot’, aldus haar woordvoerster.

‘‘Als voor Vos de veiligheid van Schiphol echt bovenaan staat, laat ze ons ons werk doen,’’ zegt Visser. ‘‘Ik ben de ontheffingen, ook voor het Bos, al aan het verdelen’‘.

De grenzen zijn verruimd omdat de ganzen het luchtruim gevaarlijk maken voor vliegtuigen. Het Amsterdamse Bos ligt precies onder een aanvliegroute op Schiphol en is de plek met het grootste aantal grauwe ganzen in Amsterdam.

Vos laat op dit moment alternatieven onderzoeken, zoals nestverstoring.

Op het niveau van de provincie wil de Partij voor de Dieren ook dat er beter wordt gekeken naar alternatieven. Peter van Poelgeest, lid van de Provinciale Staten voor die partij, vindt dat Noord-Holland vecht tegen de bierkaai.

‘‘Het gebied rond Schiphol is perfect voor ganzen, met alle natuurgebieden, dus die blijven terugkomen, hoeveel je er ook afschiet. In Amerika maken ze de omgeving van vliegvelden in een straal van acht kilometer inhospitable, ongastvrij, voor alle vogels. Dat is toch veel humaner dan zo’n achterhaald middel als afschot?’‘


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Je hebt altijd baas boven baas, zelfs als het over ganzen gaat.

Laat staan hoeveel bazen een plasje moeten plegen over het dossier als het over mensen gaat...

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Dat belooft wat.
Ik zie ze hier in de buurt van Aalsmeer meerdere malen per dag luid gakkend in een grote V-formatie bij bosjes overvliegen.
Pracht gezicht !!