Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Inwoners Schinveld eisen vertrek AWACS

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 866 
|
 Planet Internet 
Inwoners Schinveld eisen vertrek AWACS

Gepubliceerd op zaterdag 04 februari 2006

SCHINVELD (ANP) - Er is opnieuw een kloof ontstaan tussen inwoners en politici in Schinveld over de aanpak van de overlast door AWACS-radarvliegtuigen. Honderden inwoners eisten zaterdag tijdens een demonstratie in het gekapte bos voor de landingsbaan het vertrek van de AWACS.

Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van Onderbanken, waar Schinveld bij hoort, zet in op stillere motoren voor de verouderde vliegtuigen. Maar daar willen de actievoerende inwoners niets van weten. ,,Het heeft geen zin om stillere motoren onder die rammelbakken te hangen, die AWACS moeten weg’‘, zei een van de sprekers tijdens de demonstratie. Ook GroenLinks-Kamerlid Halsema eiste tijdens de demonstratie het vertrek van AWACS uit het dichtbevolkte gebied.

De demonstranten maakten lange slierten heliumballonnen vast aan de na de kap overgebleven boomstronken, die door het ministerie van Defensie ,,afgetopte bomen’’ genoemd worden. Ook plaatsten ze een metersgroot spandoek met het opschrift AWACS AWAY.

Waarshuwingsbord

In het midden van het gekapte bos, op de plek waar GroenFront! het actiekamp had tijdens de bezetting van het bosperceel, stond een waarschuwingsbord met het opschrift: ,,Klassieke Varkenpest: Vervoer Zuidgeest Verboden’‘. Leden van de militaire politie van de naburige NAVO-basis maakten intussen foto’s van de demonstranten.

Wethouder H. Ubachs van Onderbanken zei in een toespraak dat zijn burgemeester de gemeente tot ,,deals’’ wil dwingen met Defensie. Het gaat daarbij om de vraag hoeveel hectare bos nog meer gekapt moet worden. ,,Er wordt in Schinveld niet gedeald’‘, zei Ubachs. ,,Er gaat geen enkele boom meer om’‘.

Hij hekelde verder het solistische optreden van Zuidgeest. Dinsdagavond komt de gemeenteraad in besloten vergadering bijeen, volgens Ubachs om Zuidgeest te dwingen voortaan alleen maar zaken met Den Haag te overleggen waar de raad toestemming voor geeft. Volgens Ubachs zou Zuidgeest zich aan de raad weinig gelegen laten liggen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Uiteraard hebben deze mensen het grootste gelijk van de wereld !
Jan Griese