Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Internationale steun voor kerosineaccijns

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 641 
|
 EZPress 
Internationale steun voor kerosineaccijns

Parlementsleden tekenen oproep aan regering tijdens treinreis

Amsterdam, 30 November 2007

Eenentwintig parlementariërs van verschillende politieke stromingen uit België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland doen vandaag een oproep aan hun regering om een Europese kopgroep te vormen, die accijns gaat heffen op kerosine. Onder hen zijn parlementsleden van SPD, Labour, Groen/Ecolo, SP.a, Die Grünen, Les Verts en de Liberal Democrats. Ook een Nederlandse Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, CU en PvdD steunt de oproep. Op initiatief van Milieudefensie reist een groep Nederlandse en Vlaamse parlementariërs per Thalys naar Antwerpen, om in station Berchem de oproep te ondertekenen.

Milieudefensie en haar internationale koepelorganisatie Friends of the Earth hebben een internationale coalitie gevormd van parlementariërs die willen dat er net als bij benzine en diesel, ook accijns wordt geheven op kerosine. Omdat het nog niet lukt een dergelijke heffing in heel Europa in te voeren, stellen ze voor te beginnen met een kopgroep van landen in Noordwest-Europa. Daar bestaan geen juridische belemmeringen tegen. Deze landen heffen dan kerosineaccijns op vluchten naar elkaar.

In Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland is de luchtvaartsector verantwoordelijk voor zo’n tien procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen in die landen. Dat dreigt zonder maatregelen in 2020 op te lopen tot twintig procent. Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: ‘Het kabinet heeft met de introductie van de ticketheffing een eerste stapje gezet op weg naar eerlijke ticketprijzen. Een Kamermeerderheid roept het kabinet op om nu verder te gaan. Het mooie is, dat daar nu ook internationale steun voor bestaat’.

Op NS-station Schiphol stappen de Kamerleden Paul Tang van de PvdA en Emile Roemer van de SP met het Belgische parlementslid Tinne van der Straeten (Groen/Ecolo) en Europarlementariër Bart Staes (Groen) aan boord van een Thalys richting Antwerpen. Zij worden welkom geheten aan boord door de ‘Non Flying Dutchman’, de centrale figuur in een lopende campagne, waarmee Milieudefensie de vanzelfsprekendheid van vliegen ter discussie wil stellen. Onder toeziend oog van deze zeeman zal in station Antwerpen Berchem de ondertekening van de oproep plaatsvinden in bijzijn van Bart Martens (SP.a), lid van het Vlaams parlement


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Huh?

"Ook een Nederlandse Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, CU en PvdD steunt de oproep".

Waarom gebeurt er dan niets?

Geplaatst door Rieneke Schokking uit Amstelveen

Dit zijn nu berichten waar ik nog weer hoop van krijg. Ben benieuwd hoelang het duurt voor de sector met het bericht komt dat, als dit doorgaat, alle hoop voor de Nederlandse economie verloren is en we richting afgrond gaan. Binnenkort smeken ze om de vliegtax, als dit dan maar van tafel gaat.
Zou de tijd dat Schiphol en z'n maatje LVNL de dienst uitmaken ten einde lopen of schiet ik nu door in mijn vreugdevolle reactie.

Geplaatst door jhgriese uit amstelveen

Zou het er dan eindelijk van komen?? De kwestie staat al 15 jaar op de agenda.
Hoe dan ook: Dank aan Milieu Defensie ! !