Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Inspectie ruim duizend ‘onveilige’ Boeing 737’s in VS

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 662 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Inspectie ruim duizend ‘onveilige’ Boeing 737’s in VS

CHICAGO - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft maandag door middel van een airworthiness directive de onmiddellijke inspectie gelast van ruim 1.050 Boeing 737’s met een Amerikaanse registratie. De toestellen vliegen mogelijk rond met een defect aan de staart, waardoor de piloten de controle kunnen kwijtraken.

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht een airworthiness directive (AD) snel op te volgen, anders worden de bewuste toestellen niet langer als luchtwaardig beschouwd en moet een maatschappij ze aan de grond houden. De FAA zegt in zijn AD dat het bij de Boeing 737’s gaat om de bevestiging van de stabilo’s, de twee horizontale draagvlakken aan weerszijden van de staart van het vliegtuig.

“Wij vaardigen deze AD uit om te voorkomen dat de bevestigingspinnen van de horizontale stabilo’s losschieten en daardoor zouden leiden door verminderde structurele samenhang tussen de stabilo’s en de romp, resulterend in het verlies van de controle over het toestel”, stelt de FAA. De organisatie impliceert hiermee dat de staartvlakken af kunnen breken, waardoor het toestel vrijwel zeker crasht.

De FAA draagt de gebruikers op de pinnen te vervangen door een verbeterde versie die beschikbaar is. Volgens de FAA gaat het om de series 737-600, 737-700, 737-700C, 737-800, 737-900 en 737-900ER.

Onduidelijk is nog of ook de staartpinnen van de Boeing 737’s buiten de Verenigde Staten moeten worden vervangen.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht