Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Inflatie blijft hoog

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1374 
|
 nos.nl 
Inflatie blijft hoog

ANP

De inflatie in ons land blijft hoog. Net als in januari liggen de prijzen voor consumenten in februari 3 procent hoger dan een jaar geleden. Vooral vliegtickets waren met 18,5 procent een stuk duurder en houden de inflatie hoog.

De prijzen voor levensmiddelen drukten het gemiddelde prijspeil een beetje. Voedingsmiddelen werden wel 2,7 procent duurder, maar dat was minder dan in januari.

Koopkracht
Volgens de Europese geharmoniseerde prijsindex komt de Nederlandse inflatie uit op 3,2 procent en is die één van de hoogste in de eurozone.

De hoge inflatie holt de koopkracht van huishoudens behoorlijk uit, omdat de inflatie een stuk hoger ligt dan de gemiddelde loonstijging.

Explosief gestegen
Volgens het CBS stegen de gemiddelde cao-lonen in 2012 met 1,6 procent, terwijl de inflatie uitkwam op gemiddeld 2,5 procent. Met de hoge inflatie in januari en februari loopt de koopkracht nog verder terug.

De inflatie van 3 procent is een fractie lager dan de piek in de zomer van 2008 toen de prijsstijging uitkwam op 3,2 procent. De oorzaak was toen vooral de explosief gestegen prijzen van olie en andere grondstoffen. De laagste inflatie van de voorbije jaren noteerden we een jaar later in juli 2009, toen de inflatie 0,2 procent bedroeg.


Reacties op dit bericht