Platform Vlieghinder Kennemerland
 

ILT en Luchtverkeersleiding: kleine luchtvaart niet op orde

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1197 
|
 rtvnh.nl 
ILT en Luchtverkeersleiding: kleine luchtvaart niet op orde

HOOFDDORP -  De vluchtvoorbereiding van piloten in de kleine luchtvaart is vaak niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Luchtverkeersleiding Nederland. Zaterdag heeft de ILT 29 controles op vier verschillende vliegvelden uitgevoerd, waaronder op Texel Airport.
Van de 29 controles bleek bij 14 dat ze niet voldoen aan de regels. Meerdere luchtwaardigheidsdocumenten bleken niet niet orde. Bij een controle op Texel is een proces-verbaal opgemaakt door de afdeling luchtvaart van de politie. De gezagvoerder had meerdere verplichte documenten niet bij zich en toonde een ongeldig weegrapport.

Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost en de ILT afdeling luchtvaart in Hoofddorp vinden dat de vluchtvoorbereiding bij de kleine luchtvaart te wensen overlaat.

Maar één luchtvaarthandhaver
Rob Evenhuis, vlieginstructeur, examinator en eigenaar van Rotary Wings uit Lelystad heeft wel een idee hoe dat komt. Afgelopen paasweekend gaf hij rondvluchten boven Bloeiend Zijpe in de kop van Noord-Holland. Tegen RTV NH zei hij dat de ILT maar één handhaver in dienst heeft voor de kleine luchtvaart in heel Nederland. Deze handhaver kan volgens Evenhuis in zijn eentje nooit zoveel inspecties doen als nodig is. Het risico dat je wordt geïnspecteerd door deze handhaver is bijzonder klein. Daarbij vindt Evenhuis dat de theorie-examens gemakkelijker zijn geworden in vergelijking met 20 jaar geleden. De kennis en de kwaliteit van de huidige sportvliegers is achteruit gegaan en het aantal ongelukken is toegenomen zegt Evenhuis. Hij gaat er bij de ILT op aandringen om meer luchtvaarthandhavers in dienst te nemen. “Het loopt de spuigaten uit. We komen piloten die hun zaken niet op orde hebben te vaak in de lucht tegen en dat is levensgevaarlijk.”

Meer inspecties
Luchtverkeersleiding Nederland had vorige week al bekend gemaakt dat sportvliegtuigen steeds vaker gecontroleerd luchtruim schenden. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft aangekondigd de komende maanden meerdere inspecties uit te voeren.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Een goede zaak. We willen tenslotte allemaal geen vliegtuig(je) op ons dak.
Indien het aantal luchtvaarthandhavers uitgebreid gaat worden, kan er wellicht ook worden gecontroleerd op de toestellen die van en naar Schiphol vliegen. Want ook daar valt nog een zeer grote slag te slaan.
Vele toestellen vliegen veel te laag over woonwijken en maken een onnodige bocht waarin een gierend geluid wordt geproduceerd. Of komen al gierend aanvliegen, afremmen dat onnodig boven woonwijken plaats vindt. Zeer hinderlijk.
Dat soort hinder geeft de kleine luchtvaart helemaal niet. Of is het weer een ontmoedigingsbeleid om de kleine luchtvaartsector in de buurt van Schiphol de das om te doen? Net zoals de zweef vliegerij en de ballonvaart.