Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IJskoud protest in Den Haag tegen Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 747 
|
 Trouw 
IJskoud protest in Den Haag tegen Schiphol

(Novum) - Den Haag. Actievoerders hebben dinsdag op het Plein in Den Haag een ijsberg geplaatst voor de ingang van de Tweede Kamer. Negentien bewonersplatforms en de organisatie Milieudefensie voeren daarmee actie tegen de overlast die wordt veroorzaakt door luchthaven Schiphol. Het protest vindt plaats op de dag dat de twee miljoenste klacht over het vliegverkeer sinds de opening van de Polderbaan werd gemeld. De klachten zijn volgens de organisatie niet meer dan het topje van de ijsberg. Een Kamermeerderheid staat sympathiek tegenover de actie.

Milieudefensie stelt dat achter het topje van de ijsberg meer dan driehonderdduizend ‘slaapverstoorden’ en meer dan vierhonderdduizend ‘ernstig gehinderden’ schuilgaan. De actievoerders verwijten het kabinet dat partij wordt gekozen voor Schiphol; klachten van burgers zouden worden genegeerd.

De regering besloot in april dat Schiphol mag groeien als de overlast wordt beperkt. Dat kan worden bereikt door flexibeler met het handhavingsbeleid om te gaan. Dit gebeurt door het ‘salderen’ tussen handhavingspunten: wanneer op één punt meer lawaai wordt gemaakt dan toegestaan, maar op een ander punt juist minder, blijft de totale geluidshinder binnen de afgesproken grenzen.

Daarnaast moeten Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen van het kabinet ‘harde afspraken’ maken om de geluidshinder in het buitengebied zo veel mogelijk te beperken. Zij hebben hiervoor tot het najaar de tijd. In het buitengebied wonen de meeste mensen die last hebben van het geluid van vliegtuigen.

De bewonersplatforms zien niets in de kabinetsplannen. Zij overhandigden daarom een petitie aan de vaste Kamercommissie van Verkeer. Zij roepen de Kamer hierin op niet akkoord te gaan met het regeringsbeleid. Ze willen dat niet wordt ingestemd met het salderen, omdat dat zou leiden tot vijftien procent meer overlast. Wat de bewoners betreft, moeten er juist handhavingspunten in het buitengebied komen, waarmee vliegtuiggeluid objectief kan worden gemeten.

De beschermingsmaatregelen moeten bovendien een wettelijk kader krijgen. De bewoners zien niets in de afspraken de Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen van het kabinet moeten maken. “Een convenant zonder wettelijk kader is alleen maar een verzameling goede voornemens.” Ook zou een einde moeten komen aan de nachtvluchten tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

De Tweede Kamer staat in meerderheid welwillend tegenover de actievoerders. Een Kamermeerderheid zegt zich hard te maken voor een maximale beperking van overlast. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp liet weten zich in te spannen om ‘daadwerkelijk bescherming aan het buitengebied te geven’. Ook zijn PvdA-collega Diederik Samsom stelt zich op het standpunt ‘dat het niet nog erger mag worden’.

Voor de zomer debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van Schiphol. Komend najaar komen de staatssecretarissen van Verkeer Melanie Schultz (VVD) en Milieu Pieter van Geel (CDA) met een gezamenlijk besluit over zowel de groeiruimte voor de luchtvaart als de afspraken over het terugdringen van geluidshinder. Dan velt de Kamer zijn eindoordeel.

Download het gehele artikel 'IJskoud protest in Den Haag tegen Schiphol'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Verhoeven R.F. uit Amsterdam

Noch in het 8 uur journaal, noch dat van 10, enig nieuws.Wie zag wel wat?

Geplaatst door gerard uit Castricum

RTL om half 6 of zo en keuriig in hart van nederland

Geplaatst door els uit castricum

Om half zes op het NOS journaal en ook bij TV Noord-Holland.