Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IJburg baalt van lawaai

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1156 
|
 Het Parool 
IJburg baalt van lawaai

AMSTERDAM - Bewoners van IJburg klagen massaal over toegenomen geluidsoverlast van vliegverkeer van en naar Schiphol.

Na de inwoners van Hoofddorp hebben IJburgers vorig jaar met ruim achtduizend klachten de tweede plaats ingenomen op de ranglijst van klachten over vliegtuiglawaai. Dat blijkt uit de registratie van klachten over ‘storende vliegbewegingen’ van en naar Schiphol.

Evertjan Manuels, die een paar jaar geleden een woning op het Kleine Rieteiland kocht, voelt zich ‘bedrogen’: ‘‘Ons is een mooie, rustige wijk beloofd en daar hebben we flink voor betaald. Nu hebben we ineens met deze vervelende herrie te maken.’‘

IJburg, dat inmiddels meer dan tienduizend inwoners heeft, had nooit met vliegtuiglawaai te maken, totdat een jaar geleden werd begonnen met een experiment om geluidsoverlast in de regio Amsterdam te verminderen.

Hoewel het experiment inmiddels is beëindigd, betekent dat volgens Manuels en vele andere bewoners niet dat de overlast daarmee is verdwenen. De route over het IJmeer wordt volgens hen veel vaker gebruikt dan Schiphol en de gemeente zeggen. Manuels: ‘‘Het probleem is dat het dichtstbijzijnde meetpunt in Zuidoost ligt. Dat is veel te ver weg en maakt het wel erg lastig de geluidsoverlast te bewijzen.’‘

Stadsdeel Zeeburg heeft er bij wethouder Freek Ossel (onder meer verantwoordelijk voor Schiphol) op aangedrongen de klachten serieus te nemen, omdat ‘de toename van het aantal klachten in strijd is met het Convenant Hinderbeperkende maatregelen’.

Een afvaardiging van bewoners zal alle zorgen donderdag met Ossel bespreken. De bewoners willen dat niet meer over IJburg wordt gevlogen en dat er een meetpunt in het Diemerpark komt. (JOOST ZONNEVELD)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Victor uit Krommenie

Tja, wij willen ook dat er niet meer over onze dorpen gevlogen wordt....
iedereen moet een deel van de lawaai krijgen..