Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

IATA: Verlies luchtvaartmaatschappijen 6,3 miljard

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 613 
|
 Haarlems Dagblad 
IATA: Verlies luchtvaartmaatschappijen 6,3 miljard

GENEVE -  Luchtvaartmaatschappijen hebben afgelopen jaar in totaal zo’n 8 miljard dollar (6,3 miljard euro) verlies geleden. De helft daarvan moesten de bedrijven in het vierde kwartaal incasseren. Dat maakte de internationale luchtvaartorganisatie IATA dinsdag bekend.

Het gaat om een schatting, gebaseerd op de laatste kwartaalberichten van maatschappijen. Het vierde kwartaal kwam slechter uit dan verwacht als gevolg van de recessie en het feit dat veel luchtvaartmaatschappijen, onder andere KLM, eerder een vaste prijs voor brandstof overeen waren gekomen. Deze prijs lag aan het einde van het jaar ver boven de marktprijs.

IATA liet vorige maand nog weten voor 2008 een verlies van in totaal 5 miljard dollar te voorzien. Voor 2009 verwacht de brancheorganisatie een gezamenlijk verlies van 2,5 miljard dollar voor luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Victor uit Krommenie

Echt verlies of alleen maar minder winst?

Geplaatst door Gerard uit NULL

En dat noemen ze een 'banenmotor'. Alleen als het elders goed gaat, zeker. Heel onzeker vehicel, die luchtvaartsector. voor je het weet stort ze neer (oeps.. in)

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Vreemd dat de verliezen voor komend jaar minder ernstig worden ingeschat dan van afgelopen jaar.

Wat ik me vooral afvraag is wie al die overheidsbedrijven (luchtvaartmaatschappijen en luchthavens) op de been gaat houden en hoeveel geld dat gaat kosten.