Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IATA: Toename passagiersvervoer maar grote verliezen verwacht

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 1017 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
IATA: Toename passagiersvervoer maar grote verliezen verwacht

GENEVE - De internationale luchtvaartorganisatie IATA meldt over de maand oktober een toename van het passagiersvervoer van 10,8 procent in vergelijking met vorig jaar. In de eerste tien maanden van dit jaar groeide het passagiersvervoer zelfs met 16,9 procent. Toch verwacht de IATA dat de verliezen in de luchtvaart dit jaar oplopen tot vier miljard euro.

“Ondanks een negatief economisch klimaat en blijvende onzekerheid over de olieprijs, groeit het internationale luchtverkeer met een halsbrekende snelheid. Helaas gaan vervoersgroei en winst niet altijd hand in hand”, zegt directeur-generaal Giovanni Bisignani.

Bisignani ziet veel voordelen in de huidige lage dollarkoers. “Het is een aanmoediging voor reizigers om de Verenigde Staten te bezoeken in een tijd waarin veel Amerikaanse maatschappijen capaciteit hergroeperen van binnenlandse routes naar de meer opleverende internationale routes”, zegt hij. “Aan de kostenzijde verbetert de lage dollarkoers de concurrentiepositie van de Amerikaanse maatschappijen en geeft wat lucht aan niet-Amerikaanse airlines die worstelen met de extreem hoge brandstofkosten”.

In de eerste tien maanden van 2004 kwam de gemiddelde bezettingsgraad uit op 74,6 procent. Volgens de IATA hadden de opbrengsten te lijden onder de hevige concurrentie. Het internationale vrachtverkeer kende een toename van 12,4 procent in oktober en veertien procent in de periode januari-oktober, in vergelijking met dezelfde periodes in 2003.

Open Aviation Area
Bisignani pleit er verder voor dat regeringen luchtvaartmaatschappijen de vrijheid geven hun activiteiten als ‘normale’ bedrijven uit te voeren. “We hebben een geliberaliseerd en vlak speelveld met een geharmoniseerde regelgeving nodig”, aldus Bisignani. Nu de Amerikaanse verkiezingen voorbij zijn en de nieuwe Europese Commissie is geïnstalleerd moeten Europa en de VS volgens de directeur-generaal snel tot een akkoord komen over een Open Aviation Area.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav uit NULL

“We hebben een geliberaliseerd en vlak speelveld met een geharmoniseerde regelgeving nodig”

Dat betekent: Uitkijken!

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Maar dan ook voldoen aan alle milieueisen waaraan alle 'normale' bedrijven zich moeten houden.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Bisignani doet het voorkomen alsof die zielige arme luchtvaartmaatschappijen gediscrimineerd worden.

“Bisignani pleit er verder voor dat regeringen luchtvaartmaatschappijen de vrijheid geven hun activiteiten als ‘normale’ bedrijven uit te voeren.”

Mijn stellige overtuiging is het dat als reguliere regelgeving wordt toegepast op de luchtvaart er miljoenen mensen in Europa gevrijwaard zijn van een enorme overlast.
Niet realistisch dus want een logisch gevolg is ook een enorme daling van werkgelegenheid. Het woord ‘bestuur’ is dus ook niet meer van toepassing op organisaties als de IATA, het woordje ‘politiek’ past veel beter.

De bezettingsgraad ligt rond de 75%. Dat betekent dat een kwart van de overlast overbodig zou zijn als het gebruik van luchtvaartcapaciteit (stoelen dan wel vrachtruimte) anders benut zou worden, theoretisch voorbeeld: ‘we vertrekken wanneer de kist vol zit en niet eerder’.

Tegelijkertijd wordt er een verlies van 4 miljard (in de luchtvaart wereldwijd?) verwacht. Hoeveel is de gerelateerde omzet? Die 4 miljard is vast veel en veel minder dan de 25% gemiste capaciteit.