Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hybride vliegtuig bespaart honderdduizenden euro’s

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1085 
|
 duurzaam bedrijsleven.nl 
Hybride vliegtuig bespaart honderdduizenden euro’s

Vliegtuigen die uitgerust zijn met een elektromotor verbruiken honderdduizenden euro’s per jaar minder aan kerosine en operationele kosten.

Het zal nog wel even duren voordat volledig elektrische vliegtuigen de oceaan oversteken. Daar zijn elektromotoren voorlopig nog te zwak voor en zijn te veel accu’s nodig om deze van stroom te voorzien. Maar elektromotoren kunnen wél uitkomst bieden bij het taxiën op de landingsbaan.

Onder taxiën vallen alle bewegingen die een vliegtuig maakt op de grond. Van de terminal naar de startbaan en van de landingsbaan naar de terminal. Eerst trekt een speciale wagen het toestel voor het grootste deel naar de startbaan om vervolgens het stokje door te geven aan de straalmotoren die het laatste stuk voor hun rekening nemen. Bij landen gaat het precies andersom.

Elektrisch taxiën
Nieuwe technologie van Honeywell.inc in samenwerking met Safran kan het taxiën op radicale wijze veranderen. Een elektromotor ter grootte van een Corvette V8 motor kan de kostbare trekwagens en steeds duurder wordende kerosine buitenspel zetten. Zo’n motor heeft de kracht om een vliegtuig van ruim 81.000 kilo met een snelheid van 37 kilometer per uur voort te trekken.

“Het kan de manier waarop we op vliegvelden werken op fundamentele wijze veranderen,” zei Ian Davies, hoofd ingenieur van Easyjet. De elektromotor wordt geïnstalleerd in de as van het voorste landingswiel en maakt trekwagens overbodig. “Met deze technologie zijn trek-loze vliegvelden mogelijk,” zei Davies.

Besparing
Een van de prangende vragen die fabrikanten van elektromotoren moeten beantwoorden is: hoeveel extra brandstof kost het meezeulen van het elektrische systeem? Het gewicht van de motor is hiervoor de sleutelfactor.

De joint venture van Safran en Honeywell.inc beweert dat hun systeem 400 kilogram weegt. Een nieuwe speler op de markt, concurrent WheelTug, zegt de klus met een elektrische motor van 150 kilogram te kunnen klaren. Nieuwkomer WheelTug claimt dan ook een besparing van $500.000 (€386.000) per vliegtuig per jaar te kunnen realiseren, terwijl Safran en Honeywell.inc blijven steken op $200.000 (€150.000).

Nieuwe trend
De innovatie heeft de aandacht van vliegtuigbouwers als Airbus en luchtvaartmaatschappijen als Easyjet en Alitalia. Nu de prijs voor kerosine richting het hoogste punt ooit gaat proberen de ondernemingen overal efficiëntieslagen te maken. De elektrische motor biedt uitkomst. Daarnaast kijken luchtvaartmaatschappijen ook naar het verhogen van de benutting van vliegtuigen, wat nog meer scheelt.

Nieuwe vliegtuigen kunnen binnen drie jaar standaard worden uitgerust met de elektrische motoren. De eerste geüpgrade vliegtuigen zullen begin 2013 stilletjes over de landingsbanen zoeven. Dat grote elektromotoren mogelijk de apparatuur van de luchtverkeersleidingtoren storen mag geen obstakel zijn. Volgens Davies “is het heel goed mogelijk dat over veertig jaar alle vliegtuigen met elektrische motoren zijn uitgerust”.


Reacties op dit bericht