Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoogtebeperkingen rond Schiphol uitgesteld

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1234 
|
 leidsch dagblad.nl 
Hoogtebeperkingen rond Schiphol uitgesteld

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - De nieuwe strengere regels voor bouwplannen (beperking van de hoogte) in een wijde straal om Schiphol, gaan niet op 1 juli in, maar op zijn vroegst op 1 februari 2015.
Dit heeft staatssecretaris Wilma Mansveld besloten na een bestuurlijk overleg. Mansveld wil zo meer tijd krijgen om te zoeken naar een oplossing in dit dossier. Uit een recente inventarisatie blijkt dat er op dit moment 70 (hoog)bouwplannen rond Schiphol zijn die onder de beperking vallen. Het gevaar is dat ontwikkelaars/investeerders in een vroegtijdig stadium afhaken. Zij hebben geen zin om veel geld te steken in het maken van bouwplannen wanneer ze het risico lopen dat de bouwvergunning uiteindelijk niet wordt verleend omdat de nieuwbouw een gevaar oplevert voor de vliegveiligheid.

De gemeenten vrezen megaclaims en willen dat niet per bouwplan een ontheffing wordt verleend, maar dat dat al in het bestemmingsplan wordt geregeld. Ook Mansveld wil voorkomen dat ontwikkelaars afhaken, maar ze wil ook dat de vliegveiligheid is geborgd.
De nieuwe regels voor hoge gebouwen zijn het gevolg van aangescherpte internationale regels voor vliegvelden. Toestellen moeten namelijk na een storing of vogelbotsing ook veilig op één motor kunnen terugkeren naar de luchthaven, waarbij het toestel dan laag zal overkomen. Hoge gebouwen, schoorstenen, windmolens en zelfs moge masten van zeilboten zijn in dat geval een probleem.


Reacties op dit bericht