Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoofdstad: aandelen Schiphol aankopen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 791 
|
 NRC 
Hoofdstad: aandelen Schiphol aankopen

Den Haag, 30 mei. De gemeente Amsterdam onderzoekt of ze 29 procent van de Schiphol-aandelen kan kopen van het rijk. Zo wil Amsterdam de impasse tussen het rijk en de gemeente over de privatisering van Schiphol doorbreken.

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) presenteert dit plan vandaag in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft de gemeente uitgenodigd een toelichting te geven op haar bezwaren tegen de privatisering. In de senaat bestaat terughoudendheid om het bewuste wetsvoorstel te behandelen, omdat Amsterdam de privatisering met een veto kan treffen. Het rijk bezit 75,8 procent van de aandelen Schiphol, Amsterdam 21,8 procent en Rotterdam 2,4 procent.

In het programma-akkoord van het college van PvdA en GroenLinks staat dat Amsterdam niet meewerkt aan de privatisering en zijn aandelen niet verkoopt. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf een jaar geleden toestemming voor de verkoop van de aandelen op voorwaarde dat de meerderheid in handen van de overheid blijft. Amsterdam stelt nu voor samen met het rijk te onderzoeken of de gemeente 29 procent van de aandelen van het rijk kan overnemen. Amsterdam bezit dan 50,8 procent van de aandelen.

Minister Zalm (Financiën, VVD) wil bij de beursgang of onderhandse plaatsing van de aandelen een ‘superdividend’ uitkeren aan de aandeelhouders van 1,2 miljard euro. Dit is feitelijk een achterstallige betaling van het dividend waar de huidige aandeelhouders recht op hebben, maar dat ze – in het belang van Schiphol – aan het eigen vermogen van de luchthaven hebben toegevoegd. „Dat zou Amsterdam een paar honderd miljoen euro kunnen opleveren’’, zegt Asscher, waarmee de rijksaandelen zouden kunnen worden gekocht.

 


Reacties op dit bericht