Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hogere omzet voor Nederlandse luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2021 
|
 ad.nl 
Hogere omzet voor Nederlandse luchtvaart

Bron: ANP

De luchtvaartbedrijven in Nederland hebben vorig jaar een omzet behaald van 11 miljard euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2011. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.
Toegenomen passagiersaantallen en doorberekende brandstofprijzen stuwden de omzet. Ongeveer 80 procent van de omzet komt voor rekening van het passagiersvervoer. De Nederlandse luchthavens zetten in 2012 circa 3 procent meer om.

Het aantal passagiers steeg vorig jaar tot bijna 56 miljoen, ruim 3 procent meer dan in 2011. Luchthaven Schiphol brak records en verwerkte maar liefst 51 miljoen reizigers. Nooit eerder zag deze luchthaven zoveel passagiers in één jaar. In 1980 reisden nog maar 10 miljoen passagiers via Schiphol, in 2002 werd de grens van 40 miljoen doorbroken. Bij de overige luchthavens groeide het passagiersvervoer in het afgelopen jaar maar liefst met 12 procent, aldus het CBS.

Het vrachtvervoer is vorig jaar wel gedaald, met ruim 3 procent tot 1,5 miljoen ton. De belangrijkste oorzaak van de krimp is de slechte wereldhandel. Schiphol blijft binnen Europa een van de meest toonaangevende vrachtluchthavens.


Reacties op dit bericht