Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Hoe Schiphol zich van haar groene kant gaat laten zien. Oh wacht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 731 
|
 rtlnieuws.nl 
Hoe Schiphol zich van haar groene kant gaat laten zien. Oh wacht

Schiphol groeit uit zijn jasje: steeds meer passagiers en te weinig ruimte. Een nieuwe terminal moet de oplossing bieden. Maar dat wordt niet zo maar een extra hoekje van de luchthaven. Nee.. het wordt een hele duurzame!
Op de website van het terminal-project: “Schiphol wil op het gebied van duurzaamheid tot de top 3 van de duurzame luchthavens in de wereld behoren. De nieuwe pier en terminal moeten wat dat betreft een paradepaard worden“.

En: “Kernwoorden zijn wat ons betreft: duurzaam, flexibel, de reiziger centraal en wow-factor”
(By the way:  wow- factor?!)

U weet, bij het woord ‘duurzaam’ ben ik gelijk op mijn hoede. Want: is het marketing? Of wordt hier oprecht geprobeerd om energie te besparen en ‘eerlijke’ producten aan te schaffen?

Dan is het ook nog een luchthaven die die zich aan het D-woord waagt. Het doet me denken aan fastfoodgigant McDonalds die tegenwoordig ook salades en sporten promoot. Maar goed, let’s give them the benefit of the doubt. Als salade-eter ben ik immers erg blij dat ik bij de Mac ook een kleffe salade kan bestellen bij de kleffe frietjes. Bovendien reis ik graag – ook met het vliegtuig – en dan maar het liefst zo milieuvriendelijk mogelijk.

Even bellen met de woordvoerder van Schiphol om te vragen hoe het precies zit. Hoe ze dat voor elkaar gaan boksen, die duurzame terminal? Nou, vertelt hij enthousiast, dat zou helemaal aan de markt liggen. Want de luchthaven heeft een oproep gedaan aan verschillende partijen om duurzame projectvoorstellen aan te dragen: een zogenaamde marktconsultatie.

“Is die ‘inzameling van ideeën’ openbaar? Op welke website kunnen we zien wat de (corporate) crowd allemaal voor technisch innovatieve en groene ideeën aandraagt? En hoe u daar een keuze in maakt?”, vraag ik. Nee helaas, de ideeën zijn niet openbaar.

Dan volgt er een aanbesteding? Ja. Maakt u daar iets van openbaar? Nee.

Ik stel nog maar even een vraag waarvan ik al weet hoe hij beantwoord wordt. “Maar gaat u straks voor de prijs of voor het groene plaatje? Kan een duurzamere partij het winnen van een minder groene partij die minder geld kost?”

“Dat zou zo maar kunnen”.

Mmh.

Als Schiphol zich daadwerkelijk van haar ‘duurzame’ kant wil laten zien. Dan is het misschien een idee daadwerkelijk IETS te laten zien van de ‘groene keuzes’ die de luchthaven maakt bij de bouw van deze terminal. Want dit… dit lijkt vooralsnog verdacht veel op een grijs rookgordijn voor een bouwproject met een groen sausje.

Frederieke Hegger is redacteur klimaat en landbouw bij RTLZ. Stiekem twittert ze ook wel eens over andere onderwerpen. Volg haar hier: @FrederiekeH


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Ha Ha,Alert hoor die Frederieke H. Groen groener groenst,terwijl je het zwart voor de ogen ziet...Als vliegtuigen de lucht ingaan.. dan vindt herrie en uitstoot plaats , niet aan de pier dames en heren van schiphol... Bij ongewijzigd beleid zal de Luchtvaart sector straks al de andere winst van minder Co-2 door wegverkeer te niet doen ! ! !