Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Het exporteren van materiaal tegen bromgeluiden

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 1126 
|
 Friesch dagblad 
Het exporteren van materiaal tegen bromgeluiden

Sneek - Geluidsisolatie dat zo’n beetje alle geluid absorbeert met een dikte van maar zes centimeter. Daarmee wil Michael Ravensbergen in het Midden-Oosten de boer op. Zijn geheim? Een natuurlijk afvalproduct, papier, tussen twee metalen strips.

125 Hz Acoustic Frames heet het product van Cell Geluidsisolatie uit Sneek, het bedrijf van Ravensbergen. ,,Een expert weet dan gelijk waar het over gaat. 125 Hz is het laagsonore geluid van bijvoorbeeld vliegtuigen.” De meer traditionele materialen halen die waarde niet, waardoor die bromgeluiden niet tegengehouden worden. De truc van het product is dat het van een natuurlijk product gemaakt wordt. Dat is veel minder gelijkmatig dan kunstmatige stoffen, waardoor geluid beter geabsorbeerd kan worden.
En het mooie van het product is dat het gemaakt wordt van afval. Dat betekent wel dat fabrieken die het materiaal maken, niet te ver van de aanvoer van het papier af gebouwd moeten worden.
Jarenlang was Ravensbergen met zijn zakenpartners Henk Leverink en Nico Lok bezig met de ontwikkeling. ,,Het product staat nu helemaal zoals het moet zijn, We hebben het traditionele pad bewandeld. Eerst de productontwikkeling, daarna een ‘houtjetouwtje’-machine en ten slotte een goed werkende productielijn. Voor het product zelf heeft Cell een wereldwijd patent. En de ontwikkeling gaat door. Ravensbergen werkt momenteel aan het verbeteren van de brandveiligheid. Met een speciaal ontwikkelde vloeistof voldoet het binnenkort aan de strengste eisen, verwacht hij.
De innovatieve houding van Ravensbergen is niet onopgemerkt gebleven. Hij eindigde in de top-honderd van meest innovatieve bedrijven van het zakenblad Bizz op nummer zeventien, als eerste Fries.
De verkoop van het vernieuwende product moet nog wel op gang komen. ,,We hebben het eerste jaar alleen maar afval geproduceerd.” Maar het begint te komen. Zo heeft Ravensbergen een leveringscontract met de grote bouwgroothandelsketen Pontmeyer. Schiphol heeft belangstelling getoond en er wordt ook al gekeken of het product toegepast kan worden in overkapte snelwegen.
En ook internationaal timmert Ravensbergen aan de weg. Dat kwam op gang toen hij op een beurs in München stond. Hij stond daar om de Duitse markt te verkennen, maar hij kreeg mensen langs uit allerlei exotische oorden, waaronder het Midden-Oosten.
Ravensbergen is inmiddels al in Saoedi-Arabië geweest. Daar heeft hij hoogstwaarschijnlijk een mooi contract binnen gehaald. ,,Ik heb daar gepraat met mensen van een bedrijf ter grootte van twee keer Shell. Die mensen zijn slim! Een van hen zat er bij in een soort meditatieve toestand. Die zei bijna nooit wat, maar als hij wat zei, was het altijd raak. Dan kreeg je een wijsheid te horen, waarmee ze ons testten of wij die begrepen, zo leek het. Toen wij bijvoorbeeld aangaven dat we vijftien jaar ervaring hadden, zei hij rustig: ‘Over tien jaar zijn dat er 25.’ Hij bedoelde daarmee dat dat nog niets zei.”
En ze hebben heel goede en vernieuwende ideeën, merkte Ravensbergen tijdens zijn reis. ,,Ze zijn allang bezig met allerlei nieuwe ideeën voor de energieopwekking. Zij zijn zich er ook heel erg van bewust dat de olie eindig is. Zo kwamen ze met het idee om de stoomuitstoot van andere fabrieken te gebruiken om de productie aan te drijven. Ik ga ook bekijken of dat idee haalbaar is.”
Ravensbergen van het bedrijf Cell Geluidsisolatie uit Sneek heeft op het laatste moment zijn reis naar de Verenigde Arabische Emiraten afgezegd. Hij heeft een overeenkomst met een bedrijf in Saoedi-Arabië, waarmee dat bedrijf de licentie voor het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika verkrijgt.


Reacties op dit bericht