Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Herrie rond Schiphol blijft twistpunt

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 557 
|
 Reformatorisch Dagblad 
Herrie rond Schiphol blijft twistpunt

DEN HAAG - De plannen van het kabinet voor flexibele geluidsnormen rond Schiphol ontmoetten donderdag op een hoorzitting in de Kamer veel kritiek.

Niemand ziet iets in de zogeheten saldering. Daarbij mag de herrie op de ene plaats toenemen, zolang de overlast elders maar afneemt.

Omwonenden van Schiphol, de luchtvaartsector en deskundigen mochten donderdag in de Tweede Kamer hun zegje doen over het nieuwe geluidsbeleid rond Schiphol van het kabinet. De Kamer spreekt er binnenkort over.

Vooral de saldering lag zwaar onder vuur. „Saldering maakt het mogelijk dat een plaats die nu geen last heeft van vliegtuigherrie, straks kampt met enorme overlast”, aldus IJ. van Gosliga van de Gezamenlijke Bewoners Platforms. „De luchtvaartsector krijgt te veel ruimte om er misbruik van te maken.”

Saldering zorgt voor meer onzekerheid en leidt tot meer geluidsoverlast, vrezen de meeste insprekers. De VROM-raad vindt dat het kabinet „speelruimte op de korte termijn” zoekt. De onduidelijkheid voor omwonenden neemt toe en dat zal leiden tot meer klachten. Ook Schiphol zelf is niet onverdeeld gelukkig met de saldering. „Er komt nieuwe ingewikkeldheid bij”, zei luchthavendirecteur G. Cerfontaine donderdag.

Het CDA is evenmin gecharmeerd van saldering, maar schaart zich wel achter het kabinetsbesluit. De partij heeft er verder geen moeite mee als het een paar maanden langer duurt voordat de afspraken over het nieuwe Schipholbeleid helemaal klaar zijn.

Een ruime Kamermeerderheid wil dat omwonenden van Schiphol alsnog worden betrokken bij het opstellen van afspraken over de toekomst van de luchthaven, zo bleek donderdag tijdens de hoorzitting.

Eind april besloot het kabinet dat de luchtvaartsector en gemeenten uit de regio het dit najaar eens moeten zijn over een convenant. Daarin moeten harde afspraken staan over een aanzienlijke afname van de geluidsoverlast in het buitengebied en gelijkblijvende geluidsoverlast voor mensen die dicht bij Schiphol wonen. Omwonenden moeten daarover ook kunnen meepraten, vindt de Kamer.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Wat een uitstekende samenvatting van de hoorzitting geeft dit blad. De beste,die ik tot op heden las.