Platform Vlieghinder Kennemerland
 

„Herrie Awacs is toegenomen”

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 911 
|
 Reformatorisch Dagblad 
„Herrie Awacs is toegenomen”

SCHINVELD - De hele bevolking van de gemeente Onderbanken krijgt regelmatig te maken met enorm hoge geluidniveaus tot wel 100 decibel, veroorzaakt door landende en startende Awacs-radarvliegtuigen.

Dat blijkt uit inmiddels afgeronde geluidsmetingen de afgelopen maanden in opdracht van het ministerie van VROM.

Maandagmorgen om 9.20 uur werd bij een basisschool in Schinveld nog een piek gemeten van bijna 100 decibel. Voor een zeer verontruste wethouder Ubachs van Onderbanken geeft dat aan dat er lager gevlogen wordt sinds de 6 hectare bos bij het vliegveld in januari is gekapt. „Tijdens vorige metingen in 2004 bedroeg de piek nog 96 decibel, nu dus 4 decibel meer. Defensie zei in januari dat de boskap zou leiden tot hooguit een halve decibel meer lawaai. Vier decibel extra is echter erg veel.”

Ook in delen van het naburige Brunssum is de herrie oorverdovend, blijkt uit de metingen. Die werden enkele maanden lang continu verricht met een meetpunt op de basisschool en op een verzorgingshuis in Brunssum.

Volgens het ministerie van VROM is het nog te vroeg om op grond van de gegevens conclusies te trekken. De metingen zijn afgerond, maar de gegevens wachten nu op analyse, aldus een woordvoerster van VROM. Naar verwachting is een gedegen rapport over de geluidsmetingen rond Schinveld deze zomer klaar.

De Vereniging Stop AWACS liet eerder al weten dat bij zo’n geluidsniveau elk ander bedrijf zou zijn stilgelegd. Zij eist dan ook een vliegverbod voor de Awacs-toestellen.

Ook de Artsenwerkgroep Zuid-Limburg wil dat aan de herrie op korte termijn een einde wordt gemaakt. „Bij geluid meer dan 60 decibel nemen de risico’s voor de gezondheid toe”, zei oud-huisarts Hermans uit Schinveld, woordvoerder van de werkgroep. „Bij de kinderen op de basisschool in Schinveld leidt dat tot gehoor- en leerproblemen, en bij volwassenen tot een groter risico op hart- en vaatziekten.”

Hij wijst er verder op, dat volgens de officiële kaarten van VROM de basisschool geen geluidsoverlast zou hebben. „Wij hebben gevraagd om opheldering hierover, maar volgens Den Haag is de berekeningsmethode voor de geluidsoverlast militair geheim”, aldus Hermans.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Dit is toch aan niemand meer uit te leggen.
Geheimhouderij, groffe bestuursdwang.
Hoort kennelijk allemaal bij Normen enwaarden.
BAH