Hemd is nader dan de rok

19 Jun 08, 08:26
door: Arnold Burlage
Het is met de luchtvaart in ons land nu echt oppassen geblazen. Voor onze economie en in het bijzonder voor de luchthaven Schiphol, waar inmiddels als ’witte raaf’ onder de concurrenten al sprake is van negatieve groei. Een verontrustend complex van oorzaken is reden voor acute en grote zorgen.
KLM ’verfranst’, getuige de huidige stoelendans in de top van Air France-KLM en het naderende vertrek van schatbewaarder oud-KLMpresident Leo van Wijk. De invloed vanuit ons land op de Franse maatschappij ebt geniepig weg.
De financiële problemen in de VS hebben steeds groter effect op de wereldluchtvaart. Alle grote Amerikaanse maatschappijen zijn gedwongen tot forse beperking van de capaciteit, inmiddels is dat al 10 tot 15%. Er wordt zowel in het nationale als internationale netwerk gekapt.
De exorbitant hoge brandstof- en andere stijgende kosten, zoals de invoering van de verafschuwde vliegtaks in Nederland, zetten de vliegerij onder zware druk. En dan hebben we het nog niet over de massieve concurrentie uit het Midden-Oosten met kwaliteitsmaatschappijen en schitterende nieuwe luchthavens die met lage(re) tarieven en supervoordelige taxfreeshops de vliegtuigen lokken. Het desastreuze effect kan niet uitblijven, zeker niet voor een ’overstap’-luchthaven als Schiphol, het historische knooppunt voor reizigers uit de VS en Azië en de toegangspoort van Europa.
Landgenoten blijken inmiddels in groten getale via buitenlandse luchthavens te reizen om zo per gezin honderden euro’s te besparen. Buitenlandse maatschappijen schrappen vluchten in ons land of kiezen bij uitbreiding van hun netwerk voor Brussel of Parijs of Frankfurt.
Vooral Parijs kan Schiphol de das gaan omdoen. Niemand zal het een luchtvaartonderneming als Air France kwalijk kunnen nemen als daar om economische reden wordt besloten vluchten samen te voegen.
Niemand kan ook tegenspreken dat vele malen meer passagiers Parijs als eindbestemming hebben in plaats van Amsterdam. Iedereen begrijpt dat voor overstappen in Parijs of Amsterdam gelet wordt op de snelste en beste verbindingen en minste kosten. Vrijwel tegelijkertijd met het eventuele vertrek van Leo van Wijk als tweede man van Air France-KLM en de verdere ’verfransing’ van die top en maatschappij, eindigt komend voorjaar ook de 5 jaar garantie die de KLM bij de overname in 2004 als onderneming is gegeven. De luchthaven Schiphol kreeg iets langer respijt voor het KLM-netwerk, 8 jaar garantie.
Het is nooit duidelijk geworden waarom de ene garantietermijn moest verschillen van de andere periode. Waarom daarvoor überhaupt termijnen zijn genoemd, bleef tot nu toe vaag.
De niets of misschien juist wel alles zeggende ’garanties’ zijn op de valreep van de overname van de KLM nog afgedwongen door een ijlings ingeschakelde regeringsonderhandelaar, Frans Engering, destijds ambassadeur bij de OESO.
Het lijkt naast realiteitszin van dit kabinet rond de buitengewoon ongelegen vliegbelasting, tijd om zo’n gezant nog maar eens naar Parijs te sturen en nog wat luchtvaartzaken voor ons land veilig te stellen. Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok. De afgelopen voetbaldagen moet duidelijk hebben gemaakt dat als klein land zelfs van de Fransen valt te winnen.
Geplaatst door Ton uit NULL
Zie het Europees.
En dát inzicht zal U laten zien dat er veel betere plekken zijn voor een vliegveld als Schiphol dan de huidige plek in de Haarlemmermeer.
Oók beter voor Nederland.