Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Heertje: “Het idee dat Schiphol onbeperkt moet groeien is absurd”

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 998 
|
 Parool van 23 juli 
Heertje: “Het idee dat Schiphol onbeperkt moet groeien is absurd”

Onderstaand vindt u de briefwisseling (Nr 51) van Prof. A. Heertje met Arnold Grunberg in Het Parool van zaterdag 23 juli jl

Met toestemming van hemzelf en Het ParoolLieve Arnon 51,

In deze laatste brief ga ik je uitdaging aan over de economie. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met een 0,5 %. Economen en politici reageren met afschuw op dit bericht. Zij zwepen de consumenten op, zodat de groei wordt hervat. Ik juich de afnemende groei toe. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Het idee dat Schiphol onbeperkt moet groeien is absurd. Nederland moet wennen aan de beperkte ruimte, die het noodzakelijk maakt te letten op behoud van natuur, milieu en omgeving. Voorzichtige consumenten moeten worden toegejuicht. Zij lossen schulden af, sparen en bouwen reserves op. De tijden zijn onzeker, zoals de aanslag in Londen heeft bevestigd. Tot voor kort keek iedereen mij meewarig aan als ik de kans op terreur in het vooruitzicht stelde. Het gebeurde alleen in Israel, in Amerika en een synagoge in Istanboel. Behalve in Amsterdam staan de bestuurders nu met de beentjes op de vloer. Afnemende groei helpt de inflatie en de lange rente laag te houden. Een paar kwartalen negatieve groei werkt helend.. Na een hittegolf is een regenbui verfrissend.
Amsterdam brengt het aantal stadsdelen terug, vanwege het tekort aan bekwame bestuurders. De burgers zijn er op achteruit gegaan, omdat zij met misbruik van macht in aanraking komen. In Amsterdam Zuider-Amstel wil men een stadsdeelkantoor bouwen, terwijl de stad bol staat van de leegstaande kantoren, de huidige behuizing voldoet en de financiële toestand deze luxe niet toestaat. Arrogantie van de macht.
  Ik eindig onze briefwisseling persoonlijk. Zoals je weet, hebben wij drie zonen : Eric, Raoul en Patrick. Wij zijn trots op ze. Eric is een bescheiden informatiedeskundige, die heel veel mensen onbaatzuchtig heeft geholpen met hun computerproblemen. Hij is nu directeur informatica bij Bookit, de exploitant van Weekendje Weg, dat jou helpt met een aantrekkelijke overnachting in een leuk hotel. Zijn loyaliteit, betrokkenheid en klantvriendelijkheid kom je tegenwoordig zelden tegen. Raoul is de bekendste van de familie. Hij heeft mij met succes lessen in ‘nee’ zeggen gegeven. Hij heeft sinds 1990 de Nederlandse cabaretwereld op zijn kop gezet en daarnaast vernieuwingen tot stand gebracht, steeds gedragen door intrinsieke echtheid. Eric en Raoul verschillen hemelsbreed, maar stemmen overeen in respect, waardering en liefde voor elkaar. Patrick is al meer dan veertien jaar niet meer in ons midden, maar wij ontmoeten hem dagelijks. Omdat wij aan hem denken door de herinnering aan zijn typische uitspraken en door zijn foto’s in huis. Met grote regelmaat en telkens onverwacht brengen zijn vrienden, vriendinnen en kennissen hem ter sprake. Mannen en vrouwen die nu de veertig zijn gepasseerd. Patrick was een populaire bink, die velen voor zich innam door zijn regelzucht en hulpvaardigheid. Op de wereld van velen heeft hij zijn stempel gedrukt. Hij is niet vergeten, doch leeft voort in het verleden van zijn leeftijdgenoten. Het maakt het verlies niet minder groot, maar maakt van zijn foto een film.
  Tenslotte. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam sinds de zomer van 1951, zo vat ik mijn CV samen. Uit onze briefwisseling, die mij nimmer uit mijn evenwicht heeft gebracht, leid ik een rechtzetting af. Ik ben een kleuter beladen met kattenkwaad, ongeveer zoals mijn kleinzoon Jonathan. Daarom ben ik in een ver verleden, ver voor jouw geboorte in 1971, in het huwelijk getreden met een kleuterleidster.

Lieve groeten van huis tot huis,

Arnold.

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit NULL

Mijnheer Heertje,

Kunt u niet bij de volgende verkiezingen onze nieuwe Minister- President worden? Of in ieder geval Minister van Verkeer en Waterstaat? Want u ziet het goed. Het is inderdaad absurd wat ons allen door Schiphol wordt aangedaan. Genoeg is genoeg. En het welzijn van al deze mensen, die zo door het lawaai en vervuiling en gevaar worden blootgesteld in hun dagelijks leven,moet de grootste prioriteit hebben. U heeft zeer verstandig en wijs gesproken. Dank u wel.
Een wanhopige inwoonster van Castricum.

Geplaatst door Vos uit Uitgeest

Waren er maar meer van mensen zoals meneer
Heertje. J.P. Balkende: wellicht een
voorbeeld voor hoe het wel moet, u met
altijd dat gezwets over normen en waarden
waarvan u zelf en het kl.te kabinet van u zo
weinig mee doen! Laat staan dat u de
Schiphol-group tot inkeer brengt, juicht u
juist hun destructieve politiek toe!
Inderdaad Els, was meneer Heertje maar de
minister-president!
Deze persoon begrijpt tenminste dat
kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.
Nu die haviken van de Schiphol-group en de
haviken uit Den Haag nog.................!
Een tip: stem niet (meer) op het CDA of de
VVD (vooral de VVD is zo pro Schiphol)!

Geplaatst door Loesje uit Nijmegen

Is er een betere lakmoesproef dan Schiphol voor politici?

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Professor Heertje was de meeste gehate persoonlijkheid op onze school. Zijn boeken begrepen we niet en de leraar kon niet goed uitleggen wat Heertje bedoelde en derhalve nam de aversie ernstig toe.
Pas later zie je als scholier in dat er vooral logica ten grondslag ligt aan zijn theorieën.
Interviews geven een totaal ander beeld van de man dan het beeld dat wij van hem hadden op school, hij deed voornamelijk denken aan “The Teacher” uit “Another Brick in the Wall” van Pink Floyd.

Ik sluit me inmiddels aan bij bovenstaande opmerkingen:
Een econoom met een hart als bestuurder van dit land zou geen kwaad kunnen. Het besef dat ruimte een schaars goed is en milieu geen beperkende factor is op zich niet schokkend. Wel de opmerking van Heertje dat dit bij het huidige beleid geen aandacht krijgt.

Bedankt prof Heertje, dankzij deze brief weet ik dat er mensen zijn die nog kunnen nadenken in dit land, u heeft (mij) hoop verschaft.

Geplaatst door Nico uit Den Haag

In dat respect is volgende zinsnede/aanhaling uit Physics Today van febr 2005 p14 wel aardig.

Enthusiastically telling Sommerfeld of his bold conjecture Einstein could hardly have known that, in a December 1907 letter to Hedrik Lorentz, Sommerfeld had characterized Einstein's work as containing an unhealthy dogmatism in the "abstract-conceptional manner of the Semite".

Heel goed L.R. Aalegeiz, bravissimo. Het is heerlijk om mensen te zien hoe ze steeds aan het nadenken zijn en proeven of hun standpunt correct is.
Dat is de enige manier om vooruit te gaan en niet door dat bedompte polderen in kennis, dat dan ook nog gebruikt gaat worden voor de rechtvaardiging van onjuiste beslissingen in de maatschappij.

Nog even wat duidelijker: Je mag wel polderen maar niet in kennis; wetenschap heeft niets met polderen of democratie te maken.