Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Handhaving milieuregels onder de maat

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 845 
|
 Elsevier 
Handhaving milieuregels onder de maat

Regels op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en bouwen worden onvoldoende gehandhaafd. De aanpak van zware milieucriminaliteit laat daardoor te wensen over. Dit stelt een commissie onder voorzitterschap van de Enschedese oud-burgemeester Jan Mans. De commissie stelt voor om alle 25 politieregio’s een eigen controledienst te geven voor milieu en bouwen.

Volgens de commissie zijn er nu meer dan vijfhonderd instanties betrokken bij de naleving van regels op het gebied van bouwen en milieu. Daarbij gaat het onder meer om gemeenten, waterschappen, provincies, milieudiensten, de politie, het Openbaar Ministerie en de Vrom-inspectie.

Door onvoldoende samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de vele instanties schiet de controle bij vervuilende bedrijven tekort. Inspecteurs zijn vaak niet deskundig genoeg en gemeenten doen zelden meer dan waarschuwen. ‘De aanpak van calculerende en ronduit criminele organisaties is niet of nauwelijks van de grond gekomen’, stelt de commissie, die haar rapport donderdag heeft overhandigd aan minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Gemeenten, provincies en waterschappen zouden verplicht mee moeten werken aan de vorming van de controlediensten van de politie. Gemeenten en provincies blijven wel verantwoordelijk voor het opleggen van sancties.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O,S. uit NULL

Lachertje.......de 1 dekt de ander!
Als er maar geld mee verdient wordt!