Haarlemmermeer moet echte ‘ontmoetingsplaats’ worden
Haarlems Dagblad
Haarlemmermeer moet echte ‘ontmoetingsplaats’ worden
HAARLEMMERMEER - Haarlemmermeer wil zichzelf de komende jaren op de kaart zetten als ontmoetingsplaats. Een ontmoetingsplaats van mensen, informatie en goederen. Om dat te bereiken wil de gemeente vooral de logistieke bedrijvigheid en de (inter)nationale kantorenmarkt in Haarlemmermeer versterken. Tegelijkertijd moet ook het lokale bedrijfsleven worden versterkt.
Met haar nieuwe profiel, vastgelegd in de gisteren gepresenteerde economische kadernota, wil de gemeente proberen om het economisch elan van de afgelopen jaren terug te krijgen. ,,Het vestigingsklimaat van onze regio ten opzichte van andere regio’s is verslechterd’‘, schetst wethouder economische zaken Van Dijk (VVD) het beeld. ,,We trekken steeds minder buitenlandse investeringen aan. De bedrijven staan niet meer in de rij voor Haarlemmermeer. We moeten ze iets te bieden hebben, we moeten betere luisteraars worden.’‘
In het verleden probeerde Haarlemmermeer economisch gezien minder afhankelijk te worden van de luchthaven Schiphol. Nu wil de gemeente volop profiteren van de mogelijkheden die Schiphol als internationaal knooppunt voor vracht en passagiers biedt. Van Dijk: ,,We hoeven niet minder afhankelijk te worden van Schiphol, want onze economie is absoluut niet eenzijdig ontwikkeld. Het aantal mensen dat op de luchthaven werkt is erg groot, maar het is niet zo dat de hele polder vast zit aan Schiphol. Van de hier gevestigde bedrijven is slechts twee tot drie procent direct gebonden aan de luchthaven. Maar er is natuurlijk wel sprake van een sterke verbondenheid met Schiphol.’‘
Haarlemmermeer wil vooral inspelen op de verwachte groei van de logistieke sector in de komende jaren. Dat betekent volgens Van Dijk dat de bereikbaarheid van de gemeente moet worden vergroot door de aanleg van nieuwe wegen, openbaar vervoerverbindingen en de ontwikkeling van slimme en intelligente logistieke systemen. Investeren in de verschillende vormen van infrastructuur is volgens Van Dijk een absolute voorwaarde. Nieuwe bedrijfsterreinen voor Schiphol wijst hij niet aan, omdat volgens hem voor de komende jaren al voldoende bedrijfsterreinen beschikbaar zijn.
Het lokale bedrijfsleven wil hij daarbij niet vergeten. ,,Door alleen naar Schiphol te kijken doen we onze eigen bedrijfsleven te kort. Dat is toch de ruggengraat. Als het minder gaat met Schiphol dan moet er toch voldoende basis voor het lokale bedrijfsleven zijn om de klappen op te vangen.’’ Hij wil lokale bedrijven ‘actief ondersteunen’ en de dienstverlening aan die bedrijven verbeteren.
Henk Geist
vrijdag 12 maart 2004
© Copyright 2004 Haarlems Dagblad
Terug
Dit zijn heldere woorden:
,,Het vestigingsklimaat van onze regio ten opzichte van andere regio’s is verslechterd”
,,Het aantal mensen dat op de luchthaven werkt is erg groot, maar het is niet zo dat de hele polder vast zit aan Schiphol.”
,,Van de hier gevestigde bedrijven is slechts twee tot drie procent direct gebonden aan de luchthaven.”
,,Door alleen naar Schiphol te kijken doen we onze eigen bedrijfsleven te kort.”
,,Als het minder gaat met Schiphol dan moet er toch voldoende basis voor het lokale bedrijfsleven zijn om de klappen op te vangen.”