Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Haarlemmermeer heeft plannen voor 13.000 woningen

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 946 
|
 Telegraaf 
Haarlemmermeer heeft plannen voor 13.000 woningen

Bestaande plaatsen moeten groeien

door Frank Roos

 
  HAARLEMMERMEER, vrijdag
    Ten zuidwesten van Amsterdam kunnen de komende jaren bijna 25.000 nieuwe huizen verrijzen om te voldoen aan de behoefte van de regio. Alleen al in Haarlemmermeer verrijzen nieuwe kernen van in totaal ruim 13.300 huizen.

      Een groot deel van de opgave moet gerealiseerd worden door uitbreiding van bestaande plaatsen als Hoofddorp en Badhoevedorp. Ten westen van die kernen is een grote woningconcentratie nodig.
    Vanaf het jaar 2010 dreigt in en rond de hoofdstad een groot tekort aan woningen. De oplossing daarvan wordt niet alleen in Haarlemmermeer gevonden, maar ook in de aangrenzende Bollenstreek.

Tekorten

          Noord-Holland, dat kampt met een groot woningtekort, slaagt er tot nu toe niet in jaarlijks de vereiste 13.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Vorig jaar werden ruim 10.000 huizen opgeleverd, wat overigens al een verbetering van 21 procent was ten opzichte van het voorgaande jaar.
      Uit een onderzoek van de provincies Noord- en Zuid-Holland blijkt dat in het gebied in de jaren tussen 2010 en 2030 grote aantallen nieuwe woningen gebouwd kunnen worden mits de geluidsgrenzen van Schiphol worden aangepast. Daarnaast verlangt de provincie Noord-Holland dat het gebied ook aanzienlijk beter bereikbaar wordt.

In de groene westflank van de polder, die nu voornamelijk een agrarische bestemming heeft, worden woonwijken gecombineerd met ruimte voor waterberging. In het gebied moet maximaal 3 miljoen kubieke meter water opgeslagen kunnen worden. De bebouwing wordt afgewisseld met recreatiegebieden en ecologische zones.
     
Woonmilieus

          Ten westen van Hoofddorp krijgt de bebouwing verschillende woonmilieus, waarbij in de polder zelfs bosrijke wijken ontstaan. Vanwege de bodemgesteldheid en opkomende kwel kan niet overal in hoge dichtheden gebouwd worden.
      Om de grote aantallen nieuwe woningen te halen, moeten Hoofddorp en Badhoevedorp verdicht worden. Daardoor moeten nog eens 10.000 huizen beschikbaar komen. Door vernieuwing van oude wijken en bedrijventerreinen kan veel ruimtewinst behaald worden. De grootste concentraties huizen komen bij stations van de snelle bus, de Zuidtangent.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Dat hele Schiphol zou weg moeten uit de randstad, zoals ook de eerste kamer al eens schreef (juli 2004)
Dan ontstaat een zee van ruimte voor woningen.
Jan Griese

Geplaatst door OB uit Castricum

Dus douw ze het geluid door de strot?

Liever Schiphol er mee in zijn maag
dan bij de burger tussen de oren

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

“Ten westen van Hoofddorp krijgt de bebouwing verschillende woonmilieus, waarbij in de polder zelfs bosrijke wijken ontstaan.”

Beste projectontwikkelaars, bij dezen zijn jullie allemaal uitgenodigd om bij een westen, -noorden of oosten-wind eens een bezoekje te brengen aan ‘recreatiegebeid Spaarnwoude’. U kunt hier genieten van een lommerrijke omgeving en polderlandschap, highlanders, reeën, konijnen en roofvogels alsmede trekvogels. Het worden er allengs steeds minder, het aantal decibellen in dit gebied veroorzaakt door luchtvaart, dat wordt steeds groter.

Na dit bezoekje graag even een formuliertje tekenen dat de aanschaf van de woning persoonlijk op u verhaald kan worden als blijkt dat de overlast toch wat groter is dan u in eerste instantie heeft voorgesteld.

Oh ja, onze overheid die u in toom zou moeten houden staat als 1 blok achter u, wat dat betreft geen enkele zorg.