Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Haarlemmermeer KLM-piloten mogen de lucht nog niet in

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 610 
|
 IJmuider courant 
Haarlemmermeer  KLM-piloten mogen de lucht nog niet in

SCHIPHOL - De KLM-gezagvoerder en zijn copiloot die woensdagavond met hun Boeing 737-306 vanaf de taxibaan in plaats van de startbaan opstegen, krijgen maandag te horen of ze weer mogen vliegen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat besloot het tweetal na het incident een vliegverbod op te leggen. De ernstige fout had tot een ramp kunnen leiden.

De inspecteurs willen uiterlijk vandaag van de KLM horen hoe het incident heeft kunnen gebeuren en hebben de luchtvaartmaatschappij daarover vrijdag een brief gestuurd. Afhankelijk van de uitkomsten van een intern onderzoek van de luchtvaartmaatschappij beslist de Inspectie wat er verder moet gebeuren.

De Boeing naar Warschau had woensdagavond via de Zwanenburg-startbaan moeten opstijgen. In plaats daarvan vertrok het van de evenwijdig daaraan lopende taxibaan. Daar stonden op dat moment geen andere vliegtuigen te wachten waardoor een ramp werd voorkomen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de toedracht eveneens. De gezagvoerder en de copiloot werden afgelopen donderdag na hun terugkomst uit Warschau door de onderzoekers gehoord.

Het is nog onduidelijk hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Volgens deskundigen worden dergelijke fouten vaak gemaakt door een combinatie van factoren als een communicatiestoornis en afleiding van de piloten.


Reacties op dit bericht