Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Grondlawaai Schiphol groeiend probleem

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 844 
|
 Haarlems Dagblad 
Grondlawaai Schiphol groeiend probleem

HOOFDDORP - Lawaai door vliegtuigen op de grond vormt een groeiend probleem in het noorden van Haarlemmermeer. Sinds de opening van de Polderbaan op Schiphol is het aantal klachten sterk gestegen. De Bewoners Vereniging Hoofddorp Noord houdt vanavond in het raadhuis in Hoofddorp een bijeenkomst in de hoop een oplossing te vinden voor de vliegtuigherrie.


De hoeveelheid klachten over grondlawaai nam toe van duizend in 2002 naar meer dan vierduizend vorig jaar, zo stelt de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). Belangrijkste aanleiding was de ingebruikname van de Polderbaan in februari. Vooral vanaf de zomermaanden regende het klachten uit Hoofddorp en Vijfhuizen. Maar er werd ook geklaagd over grondlawaai uit plaatsen als Badhoevedorp en Haarlem.

Volgens de Bewoners Vereniging Hoofddorp Noord gaat het om een door de politiek vergeten en onderschat onderwerp. Het probleem wordt betiteld als ‘zeer ernstig’. Tienduizenden Hoofddorpers zouden last hebben van grondlawaai, onder meer afkomstig van taxiën en het geven van tegengas na de landing. De vereniging hoopt oplossingen te kunnen aandragen om het lawaai te verminderen, zoals door de aanleg van geluidswallen en groen.

In de officiële wet- en regelgeving telt het op de grond geproduceerde vliegtuiggeluid tot dusverre nauwelijks mee. Het grondlawaai wordt op aandringen van de gemeente Haarlemmermeer momenteel nader in kaart gebracht door de luchthaven Schiphol. De CROS wil de problemen gaan bespreken in de werkgroep hinderbeperking.

De Bewoners Vereniging Hoofddorp Noord heeft onder meer de milieuspecialisten van de Tweede Kamer, B en W van Haarlemmermeer en de directie van Schiphol uitgenodigd voor de bijeenkomst in het raadhuis. Belangstellenden zijn welkom. Het programma begint om acht uur. De zaal is open vanaf kwart voor acht.

Richard Mooyman

Bekijk bericht op "Haarlems Dagblad"

Reacties op dit bericht