Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Groene vingers rond het vliegveld (Twente)

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1444 
|
 deweek krant.nl 
Groene vingers rond het vliegveld (Twente)

Ten zuidoosten van luchthaven Twente wordt de komende jaren een 130 hectare groot natuurgebied ontwikkeld. Daarbij vraagt Area Development Twente (ADT) nadrukkelijk de hulp van vrijwilligers. “We willen het samen doen. Om zo de betrokkenheid bij dit mooie gebied te vergroten.”
In deze groene driehoek, tussen de Lonnekerberg en de landgoederen van Driene, krijgen niet alleen planten en dieren de ruimte; ook komt er een aantal fiets-, ruiter- en wandelroutes, die worden verbonden met bestaande routes. Voor jong en oud wordt een educatief ‘belevingspad’ aangelegd. Deze 130 hectare maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van landelijk aaneengesloten natuurgebieden. Het doel hiervan is het ontwikkelen van een duurzaam, met de omgeving samenhangend stelsel van natuurgebieden, waarin de natuur voorrang heeft en wordt beschermd.
Bij ADT aan de Zuidkamp spreken we met projectleider Uitvoering Maurits Kormelink en communicatiemedewerkster Joukje Hijlkema. “We zijn gestart met de voorbereidingen van de inrichting van het natuurgebied dat straks toegankelijk is voor het publiek. Zodra het gebied helemaal ingericht is, wordt het overgedragen aan de provincie, die nu overigens al eigenaar is”, aldus Joukje Hijlkema. “We krijgen hier straks een compacte luchthaven in het groen. Voor Europese begrippen is het uniek dat een luchthaven aan alle kanten wordt omringd door natuur.” Maurits Kormelink legt uit wat er de komende weken gaat gebeuren: “In opdracht van Defensie zal onderzoek worden verricht naar onontplofte munitie uit WOII. Tot het begin van het broedseizoen medio maart kunnen we, om dit mogelijk te maken, kappen en snoeien. De EODD zal de aangetroffen explosieven vervolgens onschadelijk maken. Daar waar door kapwerkzaamheden natuur verloren gaat, wordt er elders gecompenseerd. Nog voor de start van het broedseizoen worden al poelen voor de kamsalamander gegraven en worden bomen aangeplant. Nestkasten worden de komende weken opgehangen en er komt een vleermuizenbunker.”
De inrichting van dit stuk natuur is nog maar het begin. Zelfs als in de zomer van 2015 het gebied wordt opgeleverd aan de provincie is het nog niet voltooid. Pas over twee jaar is de volledige kaart ingekleurd. Dan zal er, als alles volgens planning verloopt, ook weer gevlogen kunnen worden vanaf Twente. Onder de noemer ‘Help de natuur in de steigers!’ kunnen natuurliefhebbers de komende tijd de handen uit de mouwen steken


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Iets dat niet van ze is wordt voor de eigen pr als het ware ingepikt. Kijk ons eens, mooi hé zo'n compacte luchthaven in het groen.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Dat Vliegveld Twente moet en mag er niet komen
De projectontwikkelaar/geldschieter heeft geen enkel benul van luchtvaartzaken. Brussel moet ook nog besluiten. Een vliegveld omgeven door natuur? Straks komt daar geen mens meer net als in het amsterdamse bos .

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Ik ben vreselijk dom, althans dat schijnen ze bij BAS te denken (hallo meelezers daar!) maar wat heeft groen rondom een vliegveld nou toch voor nut? Het kost een boel geld, mensen hebben er niks aan want herrie en fijnstof wil je toch ook niet dus? Natuurlijk is er niks mis met aanleg van natuurgebieden maar als we dat geld nou eens in een potje stoppen om de verhuizing van Schiphol naar zee mee te betalen? Kan het hele areaal Twente vanzelf tot echte verwilderde natuur worden.