Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen vliegen bestaat niet

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 975 
|
 Milieudefensie 
Groen vliegen bestaat niet

Reclame Code Commissie tikt CheapTickets.nl op de vingers

AMSTERDAM, 26 februari 2010 - Groen vliegen bestaat niet. Dat is ook de mening van de Reclame Code Commissie (RCC). Milieudefensie diende in december 2009 een klacht in bij de RCC tegen billboard-reclames van het bedrijf CheapTickets.nl, waarop werd geadverteerd met de woorden ‘Fly Green and Cheap’. De RCC stelde Milieudefensie in het gelijk en vraagt CheapTickets.nl om niet meer op deze manier reclame te maken.

“Groen vliegen is net zoiets als zwarte sneeuw,” stelt Meta Meijer, woordvoerder Verkeer van Milieudefensie. “Vliegen is de meest vervuilende manier van vervoer. Reizigers ten onrechte voorspiegelen dat ze milieuvriendelijk kunnen vliegen is wel een heel goedkope manier van geld verdienen.”

CheapTickets’ enige verweer tegen de aanklacht is dat er ‘hoe dan ook gevlogen wordt’. Meijer: “Inderdaad wordt er, helaas, nog heel veel gevlogen. Maar daar gaat het niet om. Waar Cheap Tickets zich schuldig aan maakt, is greenwashing: ze lokt reizigers het vliegtuig in met zeer goedkope tickets en stelt dat ze dan ook nog ‘groen’, dus op een milieuvriendelijke manier, vliegen. Terwijl vliegen nooit groen is, en je bovendien op een veel milieuvriendelijker manier ook snel op de plaats van bestemming kunt komen. Met de trein ben je in enkele uren in Londen en Parijs, er zijn goede verbindingen met Duitsland.”

Eerlijk
Milieudefensie vindt dat luchtvaartmaatschappijen eerlijk moeten zijn over de schadelijke aspecten van het vliegen. De milieuschade zou ook moeten worden doorberekend in de prijs. Bijvoorbeeld door de luchtvaart, net als andere vervoerders, BTW te laten betalen, of accijns op vliegtuigbrandstof te heffen.  Meijer: “De bestaande, onbegrijpelijke en oneerlijke, belastingongelijkheid ten opzichte van andere -veel milieuvriendelijker- vormen van vervoer moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.”

De Reclame Code Commissie beveelt adverteerder CheapTickets.nl aan om niet meer op deze manier reclame te maken. Milieudefensie zal uitingen van luchtvaartmaatschappijen op de voet blijven volgen en niet nalaten de vinger op de zere plek te leggen.


Reacties op dit bericht