Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen reizen blijft een schone wens

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 946 
|
 Reformatorisch Dagblad 
Groen reizen blijft een schone wens

BREDA - Door het nemen van gezamenlijke maatregelen zal de Nederlandse reissector in 2009 op milieugebied van alle Europese landen het meest verantwoord opereren. De vliegbelasting die de overheid per 1 juli invoert, zal echter niet tot minder uitstoot van kooldioxide leiden.

Dat zei Frank Oostdam, directeur van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR), woensdag tijdens een symposium over de vraag ”Hoe groen is mijn reis?” Volledig groen reizen, oftewel reizen zonder het milieu te belasten, is niet mogelijk. Wel doet de Nederlandse reiswereld, met name de KLM, veel om emissies en geluidshinder te beperken. „We investeren voortdurend in nieuwe en dus zuinigere en minder milieubelastende vliegtuigen”, aldus Bram Gräber, gebiedsleider KLM Benelux. „We onderzoeken bijvoorbeeld of tijdens de landing een motor uitgezet kan worden. Dat scheelt brandstof, met als gevolg minder uitstoot van gassen. Daarnaast is de geluidsbelasting lager.” Langzamer vliegen is een ander aandachtspunt, aldus Gräber.

Naast deze ingrepen om de CO2-uitstoot te beperken, noemde de gebiedsleider van KLM compensatie van CO2 via ruilhandel. Volgens hem is dat een manier om tot duurzaam vervoer te komen. Het Europees Parlement legt op dit moment de laatste hand aan het emissieverhandelingssysteem (ETS) dat in 2011 ook voor de luchtvaart moet gelden.

KLM noemt het ETS waardevol, maar heeft grote bedenkingen bij de voorgestelde uitvoering. Gräber: „Het voorstel is om iedereen een basisniveau van emissies te geven. Groeien mag, maar kost geld. Als je zuinig vliegt, kun je het overschot verkopen.” Tot zover prima, aldus Gräber, maar nu wil de politiek er ook de huidige basis van uitstoot bij betrekken. „Die zou dan via een veiling kunnen worden afgekocht. Voor Air France-KLM is dat een kostenpost van minimaal 361 miljoen euro. Met zo’n systeem zullen we dan niet lang meer kunnen vliegen, want de luchtvaart zit door de extreem hoge brandstofprijs al in zwaar weer.”

Bij de mogelijke uitvoering van het ETS zet ook het CDA vraagtekens. „Veilingopbrengsten van emissies moeten niet in de schatkist van Bos verdwijnen”, stelde Liesbeth Spies, milieuwoordvoerder en vicevoorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. „Het CDA is van mening dat deze gelden moeten worden teruggesluisd naar de sector.”

Spies vindt het niet erg dat de komende vliegtaks niet ten goede komt aan milieumaatregelen in de luchtvaart. „De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen, zoals met de vrijstelling van btw op tickets en de accijnsvrije kerosine.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav uit Castricum

Er is iets dat mij ontgaat:

Wanneer je je beperkingen oplegt in het algemeen belang, dan kan je de noodzaak van die beperkingen toch niet afkopen?

Is het dan niet redelijk dat je mensen die de noodzaak van beperkingen aan hun laars lappen gewoon laat betalen, in de hoop dat ze daardoor wel gedwongen zullen worden zich te beperken?

Dat luchtvaart schadelijke aspecten heeft is nu eenmaal een natuurlijk gegeven dat zelfbeheersing nodig maakt.

Geplaatst door Ton2 uit Castricum

Vervang "meest verantwoord opereren" door "minst onverantwoord opereren", en je zit waarschijnlijk dichter bij de waarheid.

Ingrepen om de CO-2 uitstoot te beperken?, wat een hypocrieten. De reden voor die maatregelen staat iets lager in het stukje (de luchtvaart zit door de extreem hoge brandstofprijzen in zwaar weer").

steeds investeren in nieuwe vliegtuigen? Volgens mij gaat zo'n ding tientallen jaren mee en wordt dan pas vervangen. Ze gaan echt hun afschrijvingskosten niet verhogen voor uw/mijn nachtrust ...................

Geplaatst door Ton uit NULL

Verdraaid, ze WETEN het bij het CDA.
De vice-fraktievoorzitter WEET dat de luchtvaart geen ticketbelasting en kerosineaccijns betaalt !!!
En ze DOET er niks aan ???
Nou is ze echt vies.