Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen licht voor Europese zwarte lijst onveilige maatschappijen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 736 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Groen licht voor Europese zwarte lijst onveilige maatschappijen

BRUSSEL - Europa krijgt een gezamenlijke zwarte lijst, waarop alle onveilige maatschappijen komen te staan. De Europees Commissie heeft een eindvoorstel ingediend bij het Europees Parlement om deze maatregel te bekrachtigen. De gezamenlijke lijst moet een einde maken aan de verschillende zwarte lijsten die nu door diverse lidstaten worden gehanteerd.

Alle EU-landen moeten nu dezelfde criteria voor de lijst hanteren, waardoor meer duidelijkheid ontstaat over de veiligheid van maatschappij. Bovendien worden ook rechten voor passagiers en medewerkers vastgelegd.

Maatschappijen die op de gezamenlijke zwarte lijst staan mogen volgens het voorstel in alle lidstaten van de Europese Unie niet meer starten of landen. Wanneer een maatschappij op de lijst komt te staan hebben passagiers recht op vervangend vervoer of een schadevergoeding. Ook worden door het nieuwe EU-plan medewerkers van maatschappijen die onvolkomenheden aan het licht brengen beter beschermd.

Als het voorstel wordt goedgekeurd kan de wet in maart 2006 van kracht worden. In november wordt een eindoordeel van het parlement verwacht.

De meeste landen hebben een lijst van maatschappijen die scherp in de gaten worden gehouden. In Nederland zijn dat drie (Turkse) maatschappijen: Onur Air, Fly Air en MNG Airlines. Eerstgenoemde heeft ook daadwerkelijk een vliegverbod gehad, evenals Phuket Air, dat inmiddels uit Nederland is vertrokken. Ook vrachtvervoerder Kalitta Air is een tijdje onder verscherpt toezicht geweest.


Reacties op dit bericht