Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groei passagiers Schiphol blijft achter

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 685 
|
 De Telegraaf 
Groei passagiers Schiphol blijft achter

door ARNOLD BURLAGE

 
      SCHIPHOL – De groei van het aantal passagiers op Schiphol met 6,7% blijft dit voorjaar achter bij de gemiddelde groei van liefst 10,3% voor de luchthavens in Europa.

      De luchtvracht laat het daarentegen, volgens de laatste cijfers uit april, afweten met slechts 1% groei voor deze sector. Ook daarmee deed Schiphol het slechter dan het gemiddelde met een daling van 2,3%. De relatief lagere aanwas van passagiers op Schiphol steekt af bij de stijging op andere luchthavens zoals Madrid, Lissabon, Dublin, Milaan en Rome, waar de groei in dubbele cijfers werd gemeten.

    De luchthaven van Madrid lijkt zelfs Schiphol als vierde luchthaven in Europa te gaan passeren door de extra aantrekkingskracht van de begin dit jaar geopende nieuwe hypermoderne terminal. Het aantal vliegbewegingen op de luchthavens in de EU steeg overigens slechts met 0,5%. Het betekent dat de vliegtuigen steeds voller zitten en dat met steeds grotere vliegtuigen wordt gevlogen.

De laatste cijfers van de overkoepelende wereldorganisatie van luchthavens, Airports Council International (ACI), laten de spectaculairste groei zien voor de kleinere luchthavens tot vijf miljoen passagiers. Daar bedroeg de gemiddelde stijging zelfs 15,1% vergeleken met vorig jaar en 27,8% meer dan in 2004. Vooral de prijsvechters lijken daarvan een oorzaak te zijn, omdat die de dure en drukke grotere luchthavens zoveel mogelijk proberen te vermijden.

    Vooral de luchthavens die toeristische en zakelijke eindbestemming zijn, profiteren het meest van de groei. De luchthaven Schiphol is van oudsher een ’overstap’-luchthaven, die het voor meer dan 60% van transferpassagiers moet hebben.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob uit NULL

Ah wat zielig, meteen overheids steun geven die arme luchthaven... arbeidstijd verkorting voor alle werknemers en natuurlijk allemaal op kosten van de overheid. ja die normen en waarden.....