Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Groei Schiphol niet ongeremd

 |
 Geplaatst door: Liesbeth 
 |
 Bekeken: 617 
|
 NHD 
Groei Schiphol niet ongeremd

ZAANSTAD-De gemeente Zaanstad wijst het ‘verbreed mainportprogramma’ van Schiphol van de hand. Volgens burgemeester en wethouders moet Schiphol in overleg met de omgeving eerst de hinder beperken en is daarna pas het moment om over verdere groei na te denken.

Het mainportprogramma is opgesteld door Schiphol zelf en de groep Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). Daarin zitten de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer en zijn de andere gemeenten via de provincie vertegenwoordigd.

Het doel van BRS is om de belangen van de regio mee te laten wegen in besluiten over Schiphol.

De groep is opgericht om samen een koers te bepalen en daarvoor op te komen. BRS is geen orgaan dat op eigen initiatief is opgericht, maar heeft een wettelijke basis in de Luchtvaartwet.

In het mainportprogramma zien B en W van Zaanstad echter niets terug van de wensen van de regio. De omgeving van Schiphol wil namelijk dat als allereerste de overlast wordt verminderd.

Dan pas kan er gepraat worden over uitbreiding van Schiphol. Maar in het programma gaat het alleen maar over groei en het verbeteren van de concurrentiepositie.

Tegelijk met de weigering om in te stemmen met het mainportprogramma, hebben B en W veertien voorstellen gedaan om de overlast van vliegverkeer te verminderen. Zaanstad verwacht verbeteringen van flexibel baangebruik, afwijken van de huidige routes als dat hinder scheelt, verlenging van het nachtregime tot zeven uur ‘s morgens en beperking van het aantal nachtvluchten en verhoging van de aanvlieghoogte.

NHD 28-06-2005


Reacties op dit bericht