Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groei Airport bedreigt plannen Sonniuswijk

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1497 
|
 De Ondernemer 
Groei Airport bedreigt plannen Sonniuswijk

SON EN BREUGEL - De plannen om 40.000 vluchten van Schiphol naar Eindhoven Airport te verplaatsen, zijn in Son en Breugel hard aangekomen. Ten noorden van Son zijn er plannen voor de bouw van minimaal 3000 woningen in Sonniuswijk. De nieuwe woonwijk moet een hoogwaardig leefklimaat krijgen. Als de plannen voor Eindhoven Airport doorgaan, lijkt dat een onmogelijk streven.

De gemeenteraad was donderdagavond zeldzaam eensgezind. Er moet een duidelijk signaal naar Den Haag gaan waarin de gemeente zorgen uit over de uitbreiding van Airport. Morgen bespreekt de Tweede Kamer de toekomst van Schiphol. Burgemeester en wethouders van Son en Breugel zullen de Kamerfracties daarom zo snel mogelijk een brief sturen, waarin zij de gemeentelijke zorgen uiteenzet.

Volgens wethouder H. Overbeek is Son en Breugel gebonden aan de afspraak om de 3000 extra woningen te bouwen. “Het gebied waar Sonniuswijk gepland is, ligt, ook als de plannen voor Airport doorgaan, binnen de wettelijke normen voor geluidsoverlast. We zijn dan wel verplicht potentiële bewoners van de wijk een waarschuwing te geven voor mogelijke geluidsoverlast. Je kan je afvragen of dat een goede basis is voor een nieuwe woonwijk.”

De uitbreiding met 40.000 extra vluchten vanaf Eindhoven ligt binnen de vastgestelde geluidsruimte van Airport. Volgens Overbeek is het echter nooit de bedoeling geweest deze ruimte op te vullen met burgerluchtvaart.

“De ruime geluidsruimte is afgesproken om geluidspieken uit de militaire luchtvaart op te vangen.” Wethouder Overbeek benadrukt dat Son en Breugel niet tegen Eindhoven Airport is. “We onderkennen het belang van een vliegveld voor de regionale economie in Zuidoost-Brabant. Het moet alleen geen uitwijklocatie worden voor vakantievluchten waarvoor op Schiphol geen plaats meer is.”


Reacties op dit bericht