Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Griffith boycot beraad Schiphol

 |
 Geplaatst door: Kees-W 
 |
 Bekeken: 599 
|
 Parool 
Griffith boycot beraad Schiphol

DEN HAAG - Tot woede van de Tweede Kamer en verbazing van de Amsterdamse gemeenteraad heeft wethouder van Financiën Laetitita Griffith geweigerd vandaag te verschijnen op een hoorzitting op het Binnenhof over de privatisering van Schiphol.

Klik voor een vergroting

Daarmee negeert ze een motie van de gemeenteraad, die het stadsbestuur opdraagt actief uit te dragen dat Amsterdam tegen privatisering van de luchthaven is. ‘‘Ze vindt het nog niet opportuun om aan zo’n discussie deel te nemen, nu een raadsmeerderheid de Amsterdamse Schiphol-aandelen niet wil verkopen,’’ aldus een woordvoerster van de wethouder.

De Kamer neemt hiermee geen genoegen. De commissie Verkeer en Waterstaat, waarin de fractie-specialisten van de partijen zitten, besloot vanmorgen een extra hoorzitting te organiseren om alsnog het standpunt van Amsterdam te horen. PvdA-Kamerlid Adri Duivesteijn noemt Griffiths wegblijven ‘verbijsterend’.

Ook de Amsterdamse gemeenteraad is kritisch. VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg noemt het wegblijven van zijn partijgenote ‘raar’. Volgens Maarten van Poelgeest, GroenLinks-fractievoorzitter, ‘laadt Griffith de verdenking op zich dat ze zich niet wenst te scharen achter het raadsstandpunt’. PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher: ‘‘In onze motie zeggen we dat de wethouder júist moet praten in Den Haag. Het is onverstandig de Kamer te bruuskeren.’‘

De mogelijke beursgang bezorgt Amsterdam al langer kopzorgen. Het stadsbestuur staat onder druk van het kabinet akkoord te gaan. Minister van Financiën Gerrit Zalm kan de privatisering alleen realiseren met medewerking van Amsterdam, dat 21,8 procent van de aandelen bezit. Onlangs zinspeelde Zalm op financiële sancties als Amsterdam niet meewerkt.

De Tweede Kamer heeft ook nog geen definitief groen licht gegeven. Zalm stuurt aan op een snel parlementair besluit, waarmee hij Amsterdam verder onder druk kan zetten.


Reacties op dit bericht