Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Golf klachten over hinder Polderbaan

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1227 
|
 Telegraaf 
Golf klachten over hinder Polderbaan

AMSTERDAM, woensdag
    Sinds de opening van de Polderbaan op Schiphol in november 2003 zijn er meer dan twee miljoen klachten door omwonenden ingediend. Zij hebben last van herrie en luchtvervuiling, worden in hun slaap gestoord en klagen over onveiligheid.

      Dat bleek gisteren bij de aanbieding van een petitie door negentien zogenoemde bewonersplatforms en Milieudefensie aan de Tweede Kamer. Die hoort volgende week donderdag verschillende belanghebbenden over de plannen van het kabinet voor de toekomst van Schiphol.
    Voor de zomer nog wil de Kamer een debat met de verantwoordelijke staatssecretarissen Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) en Pieter van Geel (Milieu).

          De omwonenden zijn de overlast meer dan zat en eisen betere bescherming dan het kabinet voor ogen staat. Ruim vierhonderd actievoerders, getooid met straatnaamborden uit de negentien betrokken gemeenten zoals Zwanenburg, Heemskerk en Oostzaan, omcirkelden voor het Kamergebouw een ijsberg met daarop een lichtkrant over het aantal klachten.
De berg is symbolisch: de twee miljoen klachten zouden slechts het topje van de ijsberg zijn.
      Daarom zijn de omwonenden tegen flexibelere geluidsnormen, of een convenant („een verzameling goede voornemens“), zoals de staatssecretarissen Schultz en Van Geel voorstaan. Zij willen wettelijke beschermingsmaatregelen, ook voor verderaf gelegen gemeenten.

    Er moet ook een verbod op nachtvluchten tussen 23.00 en 07.00 uur komen, in plaats van het huidige nachtregime met beperkingen waarbij wel over bepaalde gebieden mag worden gevlogen. De vliegroutes en -procedures kunnen ook „vele malen beter”, aldus Wim Perlee namens de platforms, en moeten niet door de CROS, een samenwerkingsverband van omwonenden, bestuurders en de luchtvaartsector, worden opgesteld, maar volgens wetenschappelijke methodieken. „De milieuwinst mag niet alleen ten goede komen aan Schiphol, maar ook aan omwonenden, anders dreigt Schiphol die ruimte weer vol te vliegen.” (ANP)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Dank aan alle demonstranten.

L.R. Aalegeiz

Geplaatst door leo uit de kwakel

Nou, niet alleen Polderbaan hoor.....

De titel dekt de lading niet helemaal.