Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gesprekken regionale Alderstafels naderen ontknoping

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 805 
|
 Luchtvaartnieuws 
Gesprekken regionale Alderstafels naderen ontknoping

EINDHOVEN - De gesprekken aan de regionale Alderstafels over de toekomst van de regionale luchthavens Eindhoven en Lelystad naderen hun ontknoping. Gespreksleider Hans Alders zal voor 1 juli advies uitbrengen aan het kabinet. Dat bevestigde Jeroen Fukken, directeur Luchthavens bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, donderdag (28 mei) tijdens het door het Nederlands Instituut voor de Bouw (NIB) georganiseerde congres ‘Dag van de luchthavens’ op Eindhoven Airport.

Tijdens het congres, met luchtvaarteconoom Jaap de Wit als dagvoorzitter, spraken diverse partijen uit de Nederlandse luchthavenwereld over de recent uitgebrachte Luchtvaartnota en de toekomst van luchthavens in Nederland.

In de luchtvaartnota heeft het kabinet twijfels over het toekomstige luchtvaartbeleid weggenomen. De luchtvaart mag tot 2020 groeien, maar wel met restricties. En als Schiphol de limiet van 510.000 vluchten dreigt te overschrijden, dan moeten Eindhoven en Lelystad er klaar voor zijn om capaciteit op te vangen. Per luchthaven gaat het om maximaal 35.000 vliegbewegingen. Wel lijkt het erop dat het maximumaantal van 580.000 vliegbewegingen door de economische crisis pas jaren later zal worden bereikt dan eerder geraamd.

Termen als ‘uitplaatsen’ of ‘afvoerputje van Schiphol’ wil Fukken in dit kader niet horen. Door middel van een selectiviteitsbeleid is het de bedoeling dat het ‘niet-mainportgeboden’ vliegverkeer naar Lelystad en Eindhoven verhuist. “Er is een sterke relatie tussen de ontwikkeling van de luchtvaart en regionale ontwikkeling. De luchthavens van nationale betekenis liggen in sterke economische regio’s”, aldus Fukken.

De lokale economie rond Eindhoven - de zogeheten Brainportregio in Zuidoost-Brabant - heeft volgens de directeur Luchthavens baat bij een eigen netwerk dat ten goede komt aan de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de regio. Lelystad zal als regionale luchthaven voornamelijk de Randstad dienen.

Aan de regionale Alderstafels wordt overlegd hoe invulling kan worden gegeven aan de extra vluchten. Aan het gesprek wordt deelgenomen door bestuurders, omwonenden, belangenorganisaties en luchthavenvertegenwoordigers. In Eindhoven, waar sprake is van burgermedegebruik op de eigenlijke militaire vliegbasis, doet ook Defensie mee. Volgens Fukken moet de Alderstafel van Schiphol dienen als voorbeeld voor de regionale Alderstafels.

De regering zet in op een groei van de luchthavens Eindhoven en Lelystad. Maar willen de luchtvaartmaatschappijen zelf wel vanaf deze airports vliegen? Zaak is om op de regionale airports aantrekkelijk te maken, zegt directeur luchthavenontwikkeling Joop Krul van Schiphol Group. Door aantrekkelijke tarieven, faciliteiten en operationele condities, een goede bereikbaarheid, duurzaamheid en een “voorwaarden scheppend beleid van de overheid” moeten de luchthavens over de streep worden getrokken, zei Krul tijdens het congres.

Transavia.com staat niet onwelwillend tegenover het verplaatsen van vliegoperaties vanaf Lelystad. De luchtvaartmaatschappij heeft onderzoek laten verrichten door SEO Economisch Onderzoek, waaruit blijkt dat twintig procent van zijn reizigers het ziet zitten om vanaf Lelystad te vliegen. Met gunstige reistijden, parkeerkosten en een kortere aanmeldingstijd zou dit percentage alleen maar stijgen.

De resultaten van het onderzoek werden met tevredenheid ontvangen door directeur Lex Oude Weernink van Lelystad Airport. “Maar”, bandrukte Paul Jansen van transavia.com, “wil Lelystad een optie zijn, dan moet er nog veel werk worden verricht.” Ouden Weernink verwacht dat “over anderhalf tot twee jaar” de eerste spade de grond in kan om de start- en landingsbaan te verlengen. Om de naamsbekendheid te vergroten ziet Oude Weernink wel wat in de suggestie van easyJet-directeur Cor Vrieswijk om de naam ‘Amsterdam’ aan Lelystad Airport te verbinden.

Lelystad en Eindhoven luchthavens worden in de Luchtvaartnota door de regering aangeduid als ‘luchthavens van nationaal belang’. Samen met Schiphol als mainport en Rotterdam als ‘het Nederlandse London City’ vormen de luchthavens het speerpunt van het Nederlandse luchthavenbeleid. De luchthavens Maastricht, Twente, en Groningen komen op het tweede plan. “De luchtvaartnota heeft alleen betrekking op de luchthavens van Schiphol Group”, beklaagde Jan Tindemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens en bestuursvoorzitter van Maastricht Aachen Airport zich. “Er is geen sprake van neutraliteit. Er wordt ongelijkheid gecreëerd.”


Reacties op dit bericht