Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidwerende voorziening Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1001 
|
 Architectenweb 
Geluidwerende voorziening Schiphol

Realisatie geluidwerende voorziening Amsterdam Airport Schiphol

Aanvliegend op Nederland valt het typisch Hollandse polderlandschap op. Midden in de Haarlemmermeerpolder, een voormalige droogmakerij, ligt vier meter onder zeeniveau Amsterdam Airport Schiphol. In veel opzichten een uniek gebied. In deze polder realiseert Schiphol de komende jaren een gebied van 60 hectare waar heden en toekomst, onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en expositie samen komen. De plek in de wereld voor internationale ontwikkelingen op het gebied van watermanagement en duurzaamheid. Een ontmoetingsplaats waar de ontwikkeling zo snel gaat, dat je er iedere keer weer terugkomt.

Op deze plek wil Schiphol invulling geven aan haar ambitie een van de meest innovatieve en duurzame luchthavens ter wereld te worden. Het meest opvallende kenmerk van dit gebied wordt de geluidwerende voorziening parallel aan de Polderbaan, één van de vijf hoofdstart- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol. Deze constructie moet een innovatieve oplossing bieden voor het complexe probleem van het reduceren van grondgeluid in Hoofddorp-Noord. Een uniek project, mede door de dynamische context.

Ter voorbereiding op deze ontwerpwedstrijd heeft Amsterdam Airport Schiphol al enkele ontwerpen laten maken en testen. Wij dagen nu ontwerpbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en privé-personen over de hele wereld uit om te komen met een beter ontwerp. Wij dagen u uit al uw creativiteit, uw fantasie en uw vermogen om buiten gestelde kaders te denken te gebruiken voor een ontwerp dat uniek is in zowel functie als ontwerp.

In januari 2009 beloont Amsterdam Airport Schiphol het winnende ontwerp met een bedrag van €750.000. Het totale prijzengeld voor de ontwerpwedstrijd bedraagt €1.250.000.

Hoe ziet de ontwerpwedstrijd er uit?

De ontwerpwedstrijd bestaat uit twee fases:

Fase 1

In de eerste fase van de ontwerpwedstrijd wordt u gevraagd te komen met een schetsontwerp voor de geluidswerende voorziening, voorzien van een toelichting. Meer informatie over de eisen waarin dit ontwerp moet voldoen, vindt u in het Programmaboek deel 1.

De jury beoordeelt de ontwerpen aan de hand van de selectiecriteria zoals deze zijn omschreven in het Programmaboek deel 1. Per categorie kwalificeren zich maximaal drie deelnemers voor de tweede fase.

Fase 2

De deelnemers die zijn gekwalificeerd in fase 1, werken in de tweede fase hun schetsontwerp uit tot een voorontwerp. Zij ontvangen van Amsterdam Airport Schiphol het programmaboek deel 2, met daarin een verdere specificatie van de eisen, en de ontwerprichtlijnen.

Per categorie wijst de jury een winnaar aan. Uit deze drie ontwerpen wordt in januari 2009 het winnende ontwerp gekozen.

10 punten die u de kans geven de wedstrijd te winnen

1. Verbeter de kwaliteit van leven in Hoofddorp-Noord door het grondgeluid met tenminste 7 decibel te verminderen.
2. Zorg voor interactie tussen ontwerp en landschap op een manier die het welzijn verhoogt in de Haarlemmermeerpolder
3. Creëer een icoon voor de internationale ‘hub voor duurzame klimaatstrategie’.
4. Creëer een idee dat de innovatieve kracht van Amsterdam Airport Schiphol accentueert.
5. Denk buiten de gestelde kaders, gebruik uw verbeelding en schep een uniek icoon in een unieke omgeving.
6. Maak het winstgevend.
7. Creëer een ontwerp dat aansluit op de eisen van een internationale luchthaven.
8. Voldoe aan wettelijk gestelde normen en eisen.
9. Creëer een ontwerp dat in 18 maanden gerealiseerd kan worden.
10. Combineer functie en ontwerp in een uniek concept dat meer bereikt dan alleen geluidsreductie.
Ga voor meer informatie naar: www.innovatieveoplossing.nl
De geluidwerende voorziening moet een innovatieve oplossing bieden voor het complexe probleem van het reduceren van grondgeluid in Hoofddorp-Noord.


Reacties op dit bericht