Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidstelsel Schiphol nog complexer

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 2537 
|
 Amstelveens Weekblad 
Geluidstelsel Schiphol nog complexer

Het nieuwe stelsel, om de geluidhinder rond Schiphol binnen de perken te houden (tot recent aangeduid als ‘Vliegen Volgens Afspraak’) is nóg complexer, nóg minder begrijpelijk en nóg onduidelijker, dan het huidige systeem.

Straalmotor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een straalmotor met de draaiende schoepen van een vliegtuig op Schiphol
  Dat concludeert de Vereniging voor Bescherming van het Leefmilieu in de Regio Schiphol (BLRS) op basis van een rapport van’ professor F. Michiels van de Universiteit van Tilburg. Hij heeft het oude- en nieuwe systeem vergeleken op het punt van rechtsbescherming.


  De professor concludeert, dat de rechtspositie van de omwonenden ‘wel anders, maar niet zwakker’ wordt. Het wordt minder gemakkelijk de overschrijding van regels aan te tonen, maar het is wel mogelijk bij grove schendingen in de loop van het jaar in te grijpen in plaats van achteraf.


  Professor Michiels beveelt aan de regels voor baangebruik op Schiphol zo concreet mogelijk te maken. Vage en ruim omschreven uitzonderingen kunnen de resultaten van het nieuwe stelsel teniet doen, zo vreest hij. De onderzoeker constateert verder dat de afspraken het werk voor de verkeersleiding complexer maken.


  BLRS, waarvan onder meer de Schiphol-Werkgroep Amstelveen/Buitenveldert (SWAB) en GEUS (Aalsmeer) deel uitmaken, wijst erop,  dat het nieuwe systeem eenvoudiger moest worden, dan het bestaande. De Tweede Kamer vroeg daarom. ‘De bezwaren van de Kamer worden dus niet weggenomen,’  concludeert de BLRS. Zij vreest ook dat de veiligheid in het geding komt als door de grotere complexiteit de werkdruk voor luchtverkeersleiders toeneemt.


  Dinsdag 8 september 2009 houdt de organisatie een bijeenkomst voor omwonenden van Luchthaven Schiphol over het rapport en over de verdere ontwikkelingen rond de luchthaven. Deze bijeenkomst vindt plaats in De Zoete Inval aan de Haarlemmerstraatweg 183 in Haarlemmerliede en begint om 20 uur.

  Het programma ziet er als volgt uit:


  1) Welkom en inleiding


  2) Presentatie van de standpunten en de visie van BLRS (door Y. van Gosliga, oud wethouder).


  3) Inleiding door bij Schiphol betrokken bestuurder. (nog niet bekend wie.)


  4) Forumdiscussie met mogelijkheid tot vragen stellen.  (Forum ca 4 personen, waaronder 2 Tweede kamerleden).


  5) Afsluiting en gelegenheid voor een drankje.

  Voor meer informatie: SWAB


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jh Griese uit Amstelveen

Geachte dames en heren,
Agendapunt 3 tijdens de BLRS avond wordt gewijzigd in: Presentatie door senior-onderzoeker Dr. Jan Veldhuis van SEO, die het laatste onderzoek in opdracht van het ministerie van V en W toelichtenook zal spreken over Selectiviteit in de Luchtvaart.
Jan Griese namens Bestuur BLRS