Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1112 
|
 Telegraaf 
Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

BERN -  Mensen die langdurig onder een luidruchtige vliegroute wonen, lopen een aanzienlijk hoger risico om te sterven door een hartaanval. Volgens Zwitserse wetenschappers neemt het risico in sommige gevallen wel met 50 procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology.

De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig jaar in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15.000 mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidshinder ze van de vliegtuigen hadden.
Daaruit bleek dat mensen die dagelijks gemiddeld blootgesteld worden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartaanval dan mensen die dagelijks minder dan 45 decibel te verwerken krijgen. Mensen die meer dan vijftien jaar in de luide herrie zitten, kampen zelfs met een verhoogd risico van 50 procent.
Eerder was al vastgesteld dat geluidshinder slecht kan zijn voor de gezondheid. Het was onderzoekers echter nog niet gelukt te bewijzen dat het geluid echt de boosdoener is, en niet bijvoorbeeld de bijbehorende luchtvervuiling. Voorheen werd altijd gekeken naar wonen nabij doorgaande wegen, waarbij ook een groter risico bestaat om te sterven aan een hartaanval. Door te kijken naar vliegroutes werd de factor luchtvervuiling grotendeels weggenomen.
Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico ook niet te verklaren door de sociale en economische situaties van de mensen die onder een vliegroute wonen. „Het effect was vooral duidelijk bij mensen die blootgesteld worden aan hoge niveaus van geluid, en is afhankelijk van hoelang mensen in het lawaaierige gebied wonen”, aldus onderzoeker Matthias Egger van de universiteit van Bern.
De wetenschappers stellen dat mensen die onder een vliegroute wonen er goed aan doen hun huis te isoleren, zodat de geluidsoverlast afneemt.

Klik voor het onderzoek => hier.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Veel van wat hier staat werd al eerder wetenschappelijk aangetoond. (RIVM /TNO Prof Dr Willy Passchier, (Slaapverstoringsonderzoek !)en nog vele anderen Nu nog sterker !

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Jaarlijks gemiddeld 60dB = 60Lden.

Waar liggen die plaatsen? Dat zijn toch sloopzones.

Geplaatst door Loriet uit Amsterdam

Met legitimatie van de overheid vallen er doden!!! Schandelijk voor omwonenenden die niet lang zullen leven!! Niet iedereen is zich hiervan bewust. Zo snel mogelijk verhuizen is de enige optie!!!!!!

Geplaatst door cns uit deltametropool

Zo snel mogelijk verhuizen?!

Ja, dat zien de vrienden van CEO Schiphol Group Jos Nijhuis (banken/makelaars &accountants;) helemaal zitten! Voor de verhuizers de hypotheeklasten minus waardedalingen en voor de "Schipholmetropolisten" de gelegenheid om snel nieuwe "metromensen" (vergeef de term, deze wordt gebezigd door vele Provinciale Statenleden & Gedeputeerden van vele politieke partijen!) in te vliegen en in het Metropolitane walhalla 24/7 opnieuw uit te gaan buiten.........

Alle gekheid op een stokje:

Het beleid van de Provincie Noord Holland lijkt volledig uit de hand gelopen: de "Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS)" danst volledig naar de pijpen van de accountant Jos Nijhuis en consorten, verloor binnen de provincie vele miljoenen en gaat dat nu via bezuinigingen op belangrijke zaken compenseren.
De luchtvaartsector komt daarentegen gemakkelijk weg met zowel economische, boekhoudkundige (zoals bestuurlijke fraude door VVD gedeputeerde Ton Hooijmajers) en milieu delicten. Defecte hoogtemeters: geen enkel probleem; overschrijden internationale veiligeidsnormen om maximale capaciteit te genereren: idem dito.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Conclusie: verhuizen is wel de laatst denkbare optie. Enig gezond verstand en doorzettingsvermogen bij de getroffenen, daar schort het aan en de "Schipholmetropolisten" maken daar maar al te graag - ook via deze website - misbruik van.............

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Er moet nog een hele hoop gebeuren ja, maar mogelijk maakt deze zwaluw een begin te A.dam? Het vorige Statenverkiezingsprogramma pvda Staten was erg goed. Nu dit hopelijk minstens herhalen voor deze periode .Enne....dit is te danken aan die "getroffenen", die dat achter de schermen initieerden!