Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidsoverlast grootste ergernis

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 901 
|
 Telegraaf 
Geluidsoverlast grootste ergernis


AMSTERDAM -  Geluidsoverlast is de grootste woningirritatie van de gemiddelde Nederlander (20%). Het lijkt daarmee logisch dat er, in navolging van het energielabel, ook steeds vaker stemmen opgaan voor de invoering van geluidslabels bij de verkoop van een woning. Op de tweede staat het gebrek aan bergruimte: 17%. Dit hoge percentage is opmerkelijk aangezien het Nederlandse Bouwbesluit, ondanks de grote vraag vanuit de consument, een bergruimte in de woning nog steeds niet verplicht stelt. Op de derde plaats staat tocht (14%). Slechts een kwart van de Nederlanders (25%) ergert zich in de woning nergens aan.

De verschillen tussen huurders en kopers zijn erg groot. Opvallend is dat met name huurders (27%) veel meer last hebben van bijvoorbeeld geluidsoverlast dan kopers (14%). Ook jongeren ergeren zich relatief vaker aan bepaalde elementen in de woning. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 1.600 consumenten.

Opmerkelijk is verder dat met name aspecten die te maken hebben met energiebesparing veel ergernis in de woning opleveren: tocht (14%), vocht (12%), slechte isolatie (10%) en enkel glas (10%). Een kwart van de Nederlanders (25%) ergert zich nergens aan in de huidige woning.

Huurders en jongeren ergeren zich in veel grotere mate aan bepaalde elementen van hun woning dan overige groepen. Ruim een kwart (27%) van beide groepen heeft last van geluidsoverlast.

Jongeren (t/m 35 jaar) ergeren zich daarnaast relatief veel aan het gebrek aan dubbel glas (19%) en tocht in de woning (23%). Huurders ergeren zich onderscheidend vaak aan een verouderde keuken (21%), slechte isolatie (18%) en aan scheuren in de muur (17%). Mogelijke verklaringen voor deze hoge percentages zijn dat deze twee groepen over het algemeen in kwalitatief mindere woningen wonen en daarmee samenhangend, beschikken over relatief minder financiële middelen.

Andere bronnen van ergernis zijn onder andere: Verouderd toilet, tikkende verwarming, gebrek ventilatiemogelijkheden, slechte/oude tegels, lekkage(s), verstoppingen, krakende vloeren, holle muren, slecht sluitende ramen, p iepende deuren, warm water problemen, slecht/oud behang en stroomstoringen.

 

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Ben benieuwd wat er voor een resultaten zouden zijn als er in een straal van 55 kilometer rond SPL was onderzocht.

Geplaatst door Observer uit Nederland

"De verschillen tussen huurders en kopers zijn erg groot. Opvallend is dat met name huurders (27%) veel meer last hebben van bijvoorbeeld geluidsoverlast dan kopers (14%)."

Dat raak je de koekoek !
De kopers wonen vaak in de betere gebieden, waar minder geluidsoverlast is.