Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidsoverlast beïnvloedt hartslag

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1998 
|
 nu.nl 
Geluidsoverlast beïnvloedt hartslag

Dagelijkse blootstelling aan geluidsoverlast, van bijvoorbeeld verkeer, heeft een negatief effect op je hart- en bloedvaten. Dat geldt vooral voor de mate waarin het hart de hartslag kan aanpassen.

Dat schrijven wetenschappers van het Helmholtz Zentrum München in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Eerdere onderzoeken lieten ook al een verband zien tussen vooral hoge geluiden en hart- en vaatziekten.
De Duitse onderzoekers keken nu naar dagelijkse blootstelling aan achtergrondgeluiden. En dat brengt ook risico met zich mee.

Onderzoek
De wetenschappers maakten gebruik van deelnemers uit de KORA-studie. Van 110 deelnemers werd de hartslag gedurende ongeveer tien uur bijgehouden. Ook de blootstelling aan geluid werd vastgelegd. De onderzoekers keken vooral naar de hartslagvariabiliteit: een maat voor de mate waarin het cardiovasculaire systeem in staat is om te reageren op acute gebeurtenissen. Het is ook een teken van fitheid.

Met de toename van geluidsoverlast nam de hartslagvariabiliteit af, bij zowel hoge als lage geluiden.
“Ons onderzoek laat zien dat niet alleen hoge geluiden een stressvol en schadelijk effect hebben op de gezondheid, maar dat ook lage geluiden dit effect kunnen bewerkstelligen”, legt onderzoeker Annette Peters uit. “We kijken in een vervolgstudie nu naar verschillende bronnen van storend geluid in de dagelijkse omgeving.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Met Alle respect, maar dit is allemaal al bekend !

Geplaatst door gerard uit NULL

Deels bekend, maar niet 'allemaal'.

Lees even mee:
"Eerdere onderzoeken lieten ook al een verband zien tussen vooral hoge geluiden en hart- en vaatziekten."
Dat is dus bekend.

Maar nieuw is:
"Ons onderzoek laat zien dat niet alleen hoge geluiden een stressvol en schadelijk effect hebben op de gezondheid, maar dat ook lage geluiden dit effect kunnen bewerkstelligen"

Het is nu wetenschappelijk aangetoond dat ook geluidsoverlast bij lage geluiden invloed heeft op de hartslagvariabiliteit, een teken van fitheid. En dat is bij mijn weten nieuw.

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Ik heb de originele publicaties maar even gelezen (zover dat met al die vaktermen mogelijk was). Dit zijn de links: http://www.helmholtz-muenchen.de/news/pressemitteilungen-2013/pressemitteilung/article/21352/index.html
en: http://ehp.niehs.nih.gov/1205606/ .
Ik meen dat er is vastgesteld dat bij de onderzoeksgroep niet alleen een hoge intensiteit (dus geluidsvolume en de mate waarin geluid optreedt, het gaat niet over de frequentie in de betekenis van Herz) maar ook een lage intensiteit (dus beperkt volume en niet zoveel geluidsbronnen) schadelijk is. In het kader van deze website: of een vliegtuig een enorme herrie produceert of maar beperkt hoorbaar is, schadelijk is het allebei. Net als alle achtergrondlawaai, ook van niet-vliegtuigen. Tja, dan hebben we in dit land met zoveel asfalt, industrie en luchthavens en zo weinig stilte dus een probleem.....