Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidslimiet Zwanenburg overschreden

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 789 
|
 Haarlems Dagblad 
Geluidslimiet Zwanenburg overschreden


SCHIPHOL - Later dit jaar dreigt tijdelijke sluiting van de Zwanenburgbaan van Schiphol. Volgens de Inspectie verkeer en waterstaat bestaat een aanzienlijke kans dat het vliegverkeer meer herrie maakt dan toegestaan bij het handhavingspunt voor vlieglawaai in Zwanenburg. Wordt de grens overschreden dan dreigt tijdelijke sluiting van de startbaan. Ook een boete van maximaal een miljoen euro behoort dan tot de mogelijkheden.


Het bewuste handhavingspunt bezorgt de luchtvaart al langer hoofdbrekens. Eerst dreigde krimp voor Schiphol omdat de capaciteit van de Zwanenburgbaan te laag was vastgesteld. Politiek Den Haag is inmiddels druk doende deze rekenfout te herstellen door een wijziging van de Luchtvaartwet. Desondanks dreigt Schiphol tegen de maximale geluidslimiet aan te lopen.

Oorzaak is het veiligheidsprobleem rond parallelle starts op de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Luchtverkeersleiding Nederland geeft vliegers uit veiligheidsoverwegingen een extra koersinstructie om eerder af te buigen teneinde te voorkomen dat vliegtuigen elkaar te dicht naderen. Dit leidt tot meer geluidshinder in onder meer Spaarndam en Zwanenburg. De maatregel werd ingevoerd nadat enkele vliegtuigen - onder meer door harde zijwind - licht uit koers waren geraakt.

Met name in Zwanenburg wordt de wettelijk vastgestelde geluidsruimte nu in hoog tempo volgevlogen, signaleert de Inspectie verkeer en waterstaat in een rapportage die staatssecretaris Schultz (verkeer) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De luchtvaartsector probeert zo vaak mogelijk andere baancombinaties in te zetten, maar de inspectie betwijfelt of dit afdoende zal zijn. Vooral het weer is een onzekere factor. De inspectie kan de luchtvaartsector dwingen zich aan de regels te houden. Daarbij kan een boete worden opgelegd van maximaal een miljoen euro. Door alle problemen zijn de betrekkingen tussen de luchtverkeersleiding enerzijds en Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen anderzijds bekoeld, zo stelt de inspectie.


Richard Mooyman
woensdag 19 mei 2004

Download het gehele artikel 'Geluidslimiet Zwanenburg overschreden'

Reacties op dit bericht