Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Geluidmeting Apaches Gilze-Rijen niet openbaar

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 675 
|
 Omroep Brabant 
Geluidmeting Apaches Gilze-Rijen niet openbaar

De nationale veiligheid is in het geding.

RIJEN - Het gaat de gemeente Gilze en Rijen waarschijnlijk niet lukken om het geluid van de legerhelikopters van de vliegbasis Gilze-Rijen te tonen op internet. Defensie verbiedt het publiceren van gegevens op internet in verband met de nationale veiligheid.

De gegevens van de geluidmetingen zijn namelijk te herleiden tot vliegbewegingen. Dat zei luitenant-kolonel Hendrik Faber woensdag op het halfjaarlijkse overleg met omwonenden en omliggende gemeenten.

De gemeente Gilze en Rijen heeft in de begroting voor volgend jaar een meetpunt opgenomen en ook Tilburg overweegt mee te doen. Wethouder Lavooij was enthousiast over het meetsysteem dat ook in de buurt van Schiphol wordt gebruikt. Volgens hem maakt het de geluidsoverlast zichtbaar voor omwonenden. Ondanks de reactie van de luchtmacht, gaat Lavooij niet meteen zijn plannen wijzigen. “We blijven kijken naar de mogelijkheden en zullen deze signalen meenemen.”

Klachten
Sinds eind 2008 staan alle defensiehelikopters van Nederland op vliegbasis Gilze-Rijen. Sindsdien zijn het aantal klachten van omwonenden flink toegenomen. In 2008 ontving de basis nog 413 klachten, een jaar later 1385 en vorig jaar 1841.


Reacties op dit bericht