Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidlabel voor woning

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1139 
|
 woonkrant.nl 
Geluidlabel voor woning

Wel of geen lawaai rondom toekomstige woning eenvoudig af te lezen

door Petra Slaats

AMSTERDAM - Rust, dat is wat we in deze hectische tijd zoeken. Niet alleen in onszelf, maar ook in onze woonomgeving. Wel zo prettig dus bij het kopen van een huis te weten hoe het gesteld is met het omgevingsgeluid. Daartoe ontwikkelt Stichting Innonoise een geluidlabel dat net als de energielabels voor auto’s, witgoed en woningen eenvoudig laat zien of je nieuwe aanschaf in een lawaaiige of juist rustige wijk staat.

Ans Bosgoed, secretaris Stichting Innonoise: „De grotere gemeentes ontwikkelen op dit moment geluidskaarten waarin de vaste bronnen van geluidsoverlast, zoals die van industrie, wegennet en dergelijke worden vastgelegd. Wij gaan met het geluidlabel een stapje verder door in te zoomen op de woning en omgeving. Daartoe hebben wij naast onze eigen in de loop der jaren verzamelde gegevens, informatie nodig van zoveel mogelijk belanghebbenden in de vorm van verenigingen van huurders of eigenaren, makelaars en andere betrokken partijen, om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen in welke mate men geluidshinder rond of in een woning kan verwachten.”

Doelstelling van de in 2000 opgerichte stichting is, naast het uitbrengen van een geluidlabel, het stimuleren van innovaties op het gebied van reductie van geluidshinder. Daartoe wordt jaarlijks de Nationale Geluids- en Trillingen Innovatieprijs uitgereikt. Daarnaast streeft de stichting ernaar woonwijken te realiseren, waarbij van het begin af aan gestreefd wordt naar het voorkomen van ongewenst geluid van zoveel mogelijk bronnen in een wijk en rond en in het huis zelf. Bosgoed: „Een van de dingen die wij hebben gerealiseerd is dat bij het ontwikkelen van een nieuwe wijk er vanaf het begin een geluidstechnicus wordt ingeschakeld en niet pas op het laatste moment. “

Doodstil

De voorkeur van de stichting gaat bij deze stille woonwijken uit naar rust, maar het mag niet doodstil zijn. Bosgoed: „Sommige buitengeluiden dragen namelijk bij aan een prettige woonomgeving, zoals vogelgezang, een fontein, ritselende bladeren en spelende kinderen. Een interactieve suskast, die ’dichtgaat’ bij een laagvliegende F16 of optrekkende Harley, geeft de mogelijkheid om het buitengeluid te dirigeren.” De stichting besteedt ook onder andere aandacht aan burengerucht in huis en tuin, geluid van installaties in huis en het geluid van verkeer in de wijk en daarbuiten.”

Ben je niet in de gelegenheid om in de toekomst in zo’n heerlijk rustige wijk te wonen, dan biedt het geluidlabel uitkomst om te kijken of je droomhuis stilteproof is. Bosgoed: „We willen het geluidlabel over twee jaar operationeel maken. Het label zal net zoals de energielabels eenvoudig af te lezen zijn.” Naast het geluidlabel start de stichting in januari met een onderzoek naar geluidshinder tijdens grote evenementen. Bosgoed: „Bijvoorbeeld wanneer ergert zich iemand aan een kermis en op welke termijn slaat die ergernis om in stress, boosheid of agressie. Ook willen we metingen doen naar overlast van terrassen en mensen met brommers. Gemeentes kunnen met deze informatie maatregelen nemen.”

Voor meer info : www.innonoise.nl. Daar kunt u zich ook inschrijven voor de innovatieprijs voor het jaar 2008 voor het meest innovatieve product of dienst op het gebied van geluids- of trillingshinder.


Reacties op dit bericht