Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluid vliegverkeer Schiphol online

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1384 
|
 www.nu.nl 
Geluid vliegverkeer Schiphol online

AMSTERDAM - Vliegtuigbewegingen rond Schiphol en het geluid dat daardoor op de grond wordt gehoord kunnen vanaf dinsdag op internet in de gaten worden gehouden.

Het geluid wordt gemeten met behulp van bijna vijftig geluidsmeetpunten die zijn ontwikkeld door het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC) en Geluidsnet. De gegevens zijn te bekijken via een website, of met behulp van het programma Google Earth.

Deze organisaties verwachten dat burgers en lokale overheden door de gegevens meer greep kunnen krijgen op het luchtvaartdebat en daarmee op het verminderen van de geluidsoverlast. “Het melden van hinder vindt sinds langere tijd in de beslotenheid van het klachtenbureau plaats,” zegt PVRC-voorzitter Erwin von der Meer. “Door vliegbewegingen zelf vast te leggen, kunnen we nu beter vaststellen wat er boven ons hoofd gebeurt en voorstellen voor verbeteringen ook beter beoordelen.”

Bakensignalen

Ontvangststations registreren de bakensignalen die veel vliegtuigen uitzenden en versturen de posities van de toestellen via internet naar een database. Per dag worden ruim acht miljoen vliegtuigposities vastgelegd. Vanuit de database worden deze gegevens gekoppeld aan het bijbehorende gemeten geluid.

“Dankzij deze dienst kan nu iedereen individuele vliegbewegingen volgen en overheden kunnen rapporten over een langere periode krijgen die zij kunnen gebruiken voor hun beleid,” licht Jasper Koolhaas van Geluidsnet toe.

Koopwoning

Von der Meer wil de mogelijkheden van het systeem nog uitbreiden. “Zodat je kunt opzoeken hoe het vliegtuig waar je gisteren in zat precies vloog en hoeveel geluid dit produceerde.” In de toekomst wil hij dat de website bijvoorbeeld kan weergeven hoeveel vliegverkeer er over een huis vliegt dat te koop staat.

De combinatie van realtime geluidsmetingen met realtime vliegtuigbewegingen was tot nu toe alleen beschikbaar voor de luchtvaartsector.

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Mr Kat uit Krommenie

Dit is echt super mooi!
Alle vliegtuigen direct live in beeld!
Zo kan ook heel goed worden gezien hoe de aanvliegroutes nu precies gaan. Ook geeft dit veel informatie om goede alternatieve aanvliegroutes in te voeren.

Nu kijken of hiermee daadwerkelijk goede acties kunnen worden uitgezet om de patronen te weizigen. PS: Weet iemand wannneer de pilots beginnen of al begonnen zijn?

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Beste Gerard,
Ik hecht er waarde aan om jou ook "en publique" te bedanken en te complimenteren voor het werk dat je de afgelopen maanden samen met Geluidsnet hebt verricht om deze internetmogelijkheid ten dienste van, met name, de omwonenden van Schiphol van de grond te tillen. De reacties die mij ter ore kwamen waren eerlijk en zeer complimenteus. Men was oprecht onder de indruk. De dialoog over het Schipholdossier krijgt hiermee een kwalitatieve injectie. Meten is Weten wordt weer eens bevestigd. Twijfelachtige discussies over bijne botsingen in de lucht hoeven niet meer te worden gevoerd op basis van persoonlijke (subjectieve) waarnemening maar op basis van harde gegevens. Hetzelfde geldt voor het vlieggedrag dat door een bewoner wordt ervaren als extreem laag overvliegend met overmatige geluidsoverlast. Eventueel klagen kan m.b.v. dit internet instrument goed onderbouwd worden. Voorts geeft het de mogelijkheid om vast te stellen of bepaald vlieggedrag een incident betreft of structureel gedrag voortkomend uit vliegbegeleiding door LVNL. Kortweg er zijn nog veel toepassingen te bedenken die de omwoners helpen een duidelijk onderbouwde stem te geven en die is dringend nodig voor het lopende Schiphol debat.

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Ik sluit mij graag bij de woorden van von der Meer aan Gerard.
Het is te hopen, dat nu eindelijk het project Meten, door de Rijksoverheid weer uit de lade wordt gehaald.
Drs H. Eversdijk Vz CDV, gaf 2 maanden geleden aan, dat dit project weer stil lag bij Ven W.
Naast deze fantastische manier van info en meten, is er om berekeningen m.b.t de Handhaving te valideren, dringend een hoog gekwalificeerd Meet systeem nodig.
Al sinds 1997 wordt er gemeten, op een geheimzinnige manier. Eversdijk concludeerde, dat er hard gewerkt dient te worden aan een hoogwaardig Meetsysteem.
Nu Ven W nog ........