Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen vliegverbod voor lawaaiige Awacs

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 921 
|
 Trouw 
Geen vliegverbod voor lawaaiige Awacs

(Novum) - De lawaaiige Awacs-verkenningsvliegtuigen blijven boven Nederland vliegen. Een eenzijdig verbod op vliegen in het Nederlandse luchtruim leidt mogelijk tot een weigering van Nederlandse militaire vliegtuigen in het luchtruim van de Navo-bondgenoten. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer voerde twee weken geleden de druk op de Navo op om iets te doen aan de geluidshinder die het Zuid-Limburgse Schinveld ondervindt van de nabijgelegen Navo-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Van der Knaap zegde toen toe uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Een verbod op het vliegen met Awacs-vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim zou het geïntegreerde Navo-luchtverdedigingssysteem geheel verlammen, schrijft de bewindsman, en ten koste gaan van de vroegtijdige waarschuwingscapaciteit. Dat is volgens Van der Knaap een ‘onacceptabel nadelig’ effect op de bescherming van Europa tegen terreurdreiging vanuit de lucht. Ook de luchtverdediging van Navo-troepen in missiegebieden zou door een vliegverbod ernstig worden ondermijnd. “Het is ondenkbaar dat de Navo-bondgenoten deze ernstige aantasting van hun veiligheid zonder repercussies zullen aanvaarden”, waarschuwt Van der Knaap.

De inwoners van Schinveld hebben veel last van het lawaai van de vliegtuigen, die de veiligheid van het Europese luchtruim in de gaten houden. Een jaar geleden kwam de luchtmachtbasis uitgebreid in het nieuws toen er werd geprotesteerd tegen de kap van bomen om plaats te maken voor de vliegroute van de toestellen.

Gesprekken met de Navo over het vervangen van lawaaiige motoren door stillere zijn tot nu toe op niets uitgelopen. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen dat de Nederlandse regering zich harder opstelt en de duimschroeven aandraait bij de verdragsorganisatie, waar de Nederlandse oud-minister Jaap de Hoop Scheffer de scepter zwaait. Als de Navo voet bij stuk houdt, zou de regering gebruik moeten gaan maken van de zogeheten binnenvluchtregeling, vinden ze. Dat houdt in dat de overheid een verbod kan instellen voor lawaaiige Awacs om nog langer over Nederlands grondgebied te vliegen. Van der Knaap stelt nu dat dit geen optie is.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Ik dacht dat defensie er primair was voor bescherming van onze burgers. En als die idiote herrie in Schinveld niet te vermijden is, dan moet Nederland maar fermer van zich afbijten. Nederland levert toch ook een grote bijdrage in Uruzgan?