Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen meting geluid op goederenspoor

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 638 
|
 destentor.nl 
Geen meting geluid op goederenspoor

DEN HAAG/DEVENTER/ZUTPHEN - Het is niet nodig metingen te doen naar geluidsoverlast die ontstaat langs de spoorlijn Arnhem-Deventer-Oldenzaal als er meer goederenwagons over de lijn worden gestuurd.
Dat vindt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), blijkt uit een notitie van haar.

De bewindsvrouw wil in de toekomst goederenwagons die van de Betuwelijn komen via de lijn Arnhem-Deventer-Oldenzaal naar Duitsland leiden. In de regio en de Tweede Kamer bestaan er veel bezwaren tegen deze plannen. De vrees is groot dat de wagons veel geluidsoverlast zullen gaan veroorzaken.

Schultz van Haegen houdt nog een milieueffectenrapportage (MER) naar de gevolgen van de toename van het spoorverkeer op de lijn Arnhem-Deventer-Oldenzaal. In een notitie schrijft ze dat voor die MER geen geluidsmetingen gehouden zullen worden bij het spoor. De minister vertrouwt op berekeningen van het geluid met behulp van rekenmodellen. Aan de hand daarvan zal het ministerie bepalen of de goederenwagons te veel herrie maken en welke geluidsbeperkende maatregelen nodig zijn.

Bezwaarmakers tegen de uitbreiding van het goederenvervoer vroegen de minister of ze zogenaamde nulmetingen wilde houden langs de lijn, voordat de wagons van de Betuwelijn over Deventer omgeleid worden. Dan zou pas goed vastgesteld kunnen worden hoeveel het lawaai rondom de spoorlijn toeneemt.

De methode waarmee het geluid gemeten gaat worden, zo reageert Schultz van Haegen nu, “werkt niet op basis van metingen, maar uitsluitend op basis van berekeningen. Er zal dus geen nulmeting plaatsvinden”.

Voor vaststelling van trillingen die de goederenwagons in de omgeving veroorzaken, wordt in de MER ook geen aparte meting gehouden. Ook die overlast wordt berekend.

De minister denkt niet dat de overlast van de goederenwagons zo groot wordt dat mensen hun huis moet verlaten. Ze verwacht dat haar ministerie “geen of slechts enkele woningen” zal moeten aankopen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Werken met rekenmodellen, die truc kennen we al een tijdje in de regio Schiphol.
Meten=weten. Omgekeerd is dan ook waar, niet meten=niet weten=manipuleren.

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Ach ja, nog heel even en als het even wil is deze minister, om in stijl te blijven, uitgerangeerd. Misschien een idee dan eens een minister te nemen die niet alleen weet hoe je milieu schrijft maar ook wat het betekent. Tip voor de aanwonenden: zorg ervoor dat je tevoren zelf een nulmeting laat maken, leg die vraag maar bij de gemeenten zodat die kleur moeten bekennen en meet het geluid eens langs een ander goederenspoor.

Geplaatst door jhgriese uit amstelveen

Inderdaad Wim, Deze Minister hangt van trucks aan elkaar. Zelf komt ze uit Hoog Soeren, waar de happy few wonen. En Boeing: Ze vindt zich te goed voor de Kamer. ZAl na haar uitrangering wel bij en grote graaier terecht komen. W.b. je voorstel tot nulmetingen , dan moet het wel een gemeente zijn zonder VVD en/of CDA wethouders..