Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen extra handhavingspunt vliegtuiglawaai Amsterdam-West

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 986 
|
 Parool 
Geen extra handhavingspunt vliegtuiglawaai Amsterdam-West

Door nieuwe afspraken die de hinder rond Schiphol moeten beperken, zal de geluidsoverlast in Nieuw-West waarschijnlijk nog iets verder toenemen.

DEN HAAG - Er komt geen extra ‘handhavingspunt’ voor vliegtuiglawaai boven Amsterdam-West. Een meerderheid van de gemeenteraad had daarom gevraagd om te kunnen beoordelen of in stadsdeel Nieuw-West de overlast toeneemt.

De bewoners van Nieuw-West zijn de laatste jaren al opgeschrikt door meer vliegtuiglawaai. Door nieuwe afspraken die de hinder rond Schiphol moeten beperken, zal de geluidsoverlast in Nieuw-West waarschijnlijk nog iets verder toenemen.

Dat bleek eerder al uit berekeningen die naar de Tweede Kamer werden gestuurd. Deze week werd dat bevestigd door oud-minister Hans Alders, onder wiens leiding de nieuwe afspraken tot stand zijn gekomen. Sinds 1 november worden de nieuwe afspraken beproefd. Over twee jaar moet blijken of de hinder er minder op is geworden.

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde daarom de vinger aan de pols houden. Door middel van een motie drongen PvdA, GroenLinks en SP aan op extra geluidsmetingen. Ook wilde de gemeenteraad extra ‘handhavingspunten’, de plekken op de grond waar volgens de oorspronkelijke afspraken de geluidsoverlast wordt begrensd.

Wethouder Eric van der Burg heeft ‘Verzoek om extra bescherming vooral een boodschap aan Schiphol’ dat verzoek doorgestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar vergeefs. Deze week heeft minister Melanie Schultz dat verzoek van de hand gewezen. Er zijn al twee handhavingspunten in de nabijheid van Nieuw-West, redeneert het ministerie.

Het ministerie benadrukt ook dat het geluid al op verschillende plekken wordt gemeten. Ook wordt de geluidsoverlast elke drie maanden geëvalueerd, nu er voor de duur van twee jaar geëxperimenteerd wordt met de nieuwe afspraken.

Ook Van der Burg benadrukte in een brief aan de gemeenteraad deze week dat er al een meetpunt is in Osdorp. Een extra meetpunt heeft volgens hem alleen zin als dat op flinke afstand van het bestaande meetpunt komt. Ook hikt hij aan tegen de kosten van zo’n extra meetpunt waarmee tienduizenden euro’s gemoeid zijn. Daar is geen budget voor, dus wacht hij daarvoor een voorstel van de gemeenteraad af. (BART VAN ZOELEN, Parool/ANP)

(Oorsponkelijke publicatiedatum: 13 februari 2011)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Arnold Paalvast uit Amsterdam

Beste mensen, zouden jullie bij jullie citaat uit het Parool (over handhavingspunt vliegtuiglawaai Amsterdam-West) de datum van publicatie in Het Parool willen vermelden? I probeer me in te lezen op het 'Schipholdossier' maar heb moeite met de afkortingen, niet-ondertekende en niet-gedateerde stukken die ik her en der tegen kom - niet per se alleen op deze website. Bij voorbaat dank.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

PS: Dan zou handhavingspunt 18 scherper dienen te worden gesteld ! Bij het MER KT 2007 werd h.havingspunt 18 versoepeld en H.havingspunt 17 scherper gesteld. (Deze wijziging van grenswaarden werd op grond van dubieuze motieven doorgedrukt.)

Geplaatst door webbeheer uit NULL

@ Arnold Paalvast: Uw opmerking is terecht. In het algemeen is het wel zo dat datum van plaatsen ook datum van publicatie is. Op gescande knipsels proberen we altijd de datum van publicatie te noteren. We zullen uw opmerking ter harte nemen...