Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ganzen van Schiphol weren met geld in plaats van vergassing

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 963 
|
 NULL 
Ganzen van Schiphol weren met geld in plaats van vergassing

Cokky van Limpt − 31/07/12, 10:00

De omgeving van Schiphol is aantrekkelijk fourageergebied voor ganzen. Vooral in de zomermaanden, na de graanoogst, zijn de akkers met de vele achtergebleven graankorrels en andere oogstresten een waar luilekkerland voor de vogels.

De grote groepen ganzen vormen echter een steeds grotere bedreiging voor de vliegveiligheid rond het vliegveld. De meest rigoureuze manier om dit probleem aan te pakken is het vergassen van de dieren. In de maand juli zijn in Waterland, onder luid protest van onder andere de Faunabescherming, 5000 wilde ganzen bij vergassingsacties gedood.

Hoe effectief deze maatregelen zijn, is de vraag. Zolang de boeren hun gewassen blijven verbouwen, zullen de ganzen in groten getale blijven komen en zal het risico van aanvaringen met vliegtuigen blijven bestaan.

Voedsel zo snel mogelijk weghalen
Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) Wageningen heeft nu een vergoedingsregeling voor de boeren uitgedokterd, die het probleem waarschijnlijker efficiënter, want bij de bron, aanpakt. Haal het voedsel zo snel mogelijk weg, is de portee van deze oplossing, en ontmoedig zo het massale bezoek van de ganzen aan het Schipholgebied.

Verlies vergoeden
Uitgangspunt van de regeling is dat de boeren binnen twee dagen na de oogst de graanoogstresten onder de grond werken. De boeren maken daardoor vooral verlies aan de opbrengst van stro. Dit verlies zouden ze vergoed moeten krijgen. Op basis van zijn onderzoek adviseert het LEI een basisvergoeding van ongeveer 700 euro per hectare.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

En wie betaald deze vergoeding uiteindelijk?
Belachelijk!

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Wat levert meer geld op? Een gewas verbouwende boer of Schiphol? In Den Haag denken ze het wel te weten: Schiphol.
Dag boer.......... Dag ganzen..........

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Het ganzenprobleem lost zich misschien wel vanzelf op: de gemeente Haarlemmermeer doet niets liever dan alles asfalteren en bebouwen en Amsterdam en Noord-Holland willen nog meer groen langs het Noordzeekanaal opofferen aan de zoveelste leegstaande Amsterdamse haven. Overigens: de bestrijding is geen groot succes: langs de Spieringweg bij Vijfhuizen (enkele honderden meters van de Polderbaan) zitten de wilde ganzen in de berm!